Eerste indruk

Sony Xperia XZ3: een kleine televisie?

12 september 2018

Met deze opvolger van de Xperia XZ2 zet Sony volledig in op een sterkere visuele ervaring. Het prijskaartje is stevig en het zal nog moeten blijken of dat in verhouding staat tot de geleverde kwaliteit.

Sony presenteerde de Xperia XZ3 op de IFA Elektronicabeurs in Berlijn. Wat meteen opvalt, is dat Sony het design van de Xperia XZ2 volledig heeft vernieuwd voor de XZ3 en dat het daarvoor de mosterd ging halen bij de Galaxy-modellen van Samsung. Het scherm is nu lichtjes gebogen en beschikt over OLED-technologie. Dezelfde technologie die we vinden in de Bravia-toestellen van Sony en die garant zou moeten staan voor een uitstekende helderheid. Bovendien is het scherm iets groter geworden, 6 inch in plaats van 5,7.

Slecht geplaatste vingerdruksensor

Jammer genoeg hebben de vormgevers de positie van de vingerdruksensor achteraan het toestel ogenschijnlijk niet aangepast. Die zit vrij onhandig wat het deblokkeren van het scherm bemoeilijkt, vooral voor mensen met grote handen.

Fototoestel nagenoeg onveranderd

Opvallend is dat Sony heeft gekozen voor één lens en een resolutie van 19 megapixels. De tendens van 2018 was net dat er twee (of meer) lenzen werden ingebouwd. Een gewone lens en een breedhoeklens bijvoorbeeld. Verder zien we weinig vernieuwends in vergelijking met de voorgaande Xperia XZ2.

Niet voor gamers, wel voor waterliefhebbers

Ook de processor van de Xperia XZ3 is niet nieuw, namelijk Snapdragon 845, die volgens onze tests goed presteert. Het RAM-geheugen bedraagt 4 GB, wat voldoende is, maar de concurrentie is wel al stilaan aan het overstappen op 6 tot 8 GB omdat in de toekomst een groter geheugen nodig zal zijn voor intensiever gebruik, zoals bij gamers. Die stap zet Sony dus (nog) niet. Xperia XZ3 heeft net als zijn voorganger een IP65/68 certificering wat betekent dat het toestel water- en stofdicht zou moeten zijn.

Prijs/kwaliteit

Een grondige test hebben we nog niet kunnen uitvoeren aangezien de Sony Xperia XZ3 pas in oktober op de markt komt, maar op het eerste gezicht lijkt de aangekondigde vraagprijs van € 799 wat aan de hoge kant in vergelijking met wat het toestel te bieden zal hebben.

Op zoek naar een smartphone?

Ben je op zoek naar een smartphone in de hogere prijsklasse, neem dan een kijkje op onze koopwijzer smartphones.