Eerste indruk

OnePlus verliest het noorden niet

27 juli 2020
Test One Plus Nord

Het smartphone-middensegment kent veel concurrentie en is soms moeilijk aan te bevelen: je kunt betere prijs-kwaliteitverhoudingen vinden voor minder geld of betere prestaties voor … meer geld. De OnePlus Nord, die we enkele dagen voor de volledige test al eens uitprobeerden, kan elke concurrentie wel eens overschaduwen.

OnePlus onderscheidde zich in eerste instantie door zijn positionering als high-end uitdager. Oorspronkelijk kon een apparaat van dit merk bijvoorbeeld alleen op uitnodiging worden gekocht. Door een smartphone met geavanceerde specificaties aan te bieden voor de helft van de prijs en daarbij in te spelen op exclusiviteit, won OnePlus al snel een grote community van fans.

De nieuwste geteste OnePlus-modellen – de 8 en 8 Pro – positioneren zich op het vlak van prestaties bij de beste modellen, maar tegen prijzen die, net als bij de concurrentie, bij de vier cijfers liggen.

Deze keer lanceert de smartphonefabrikant de OnePlus Nord, een model dat de titel van "vlaggenschip killer" – een toestel met alle features maar dat veel goedkoper is dan de andere paradepaardjes – zou kunnen herstellen in het hyper competitieve middensegment.

5G en snellader

Je kunt kiezen tussen 128 of 256 GB opslag – zonder SD-kaartslot, maar dat zou genoeg moeten zijn voor de meeste toepassingen. De smartphone met grotere capaciteit (€ 499) wordt geleverd met 12 GB RAM-geheugen, terwijl de kleinere (€ 399) over 8 GB RAM beschikt.

Er wordt een snellader van 30 W meegeleverd die met een vermogen van 4115 mAh voldoende autonomie zou moeten bieden.

De OnePlus Nord is al uitgerust voor 5G, een voordeel dat tot nu toe vooral was voorbehouden aan de duurste modellen.

Koning der selfies

De dubbele fotosensor aan de voorkant is een grote meerwaarde voor fans van selfies. De tweede groothoeksensor maakt het makkelijker om selfies van een groep mensen te maken. Aan de achterzijde zijn er vier sensoren, maar eigenlijk zijn het drie lenzen: een standaard monofocale, een tele- en een groothoeklens. De vierde sensor is alleen bedoeld voor de scherptediepte.

De eerste foto’s die we maakten in het volle licht waren alvast overtuigend, zeker voor een toestel in het middensegment. De kleuren lijken een beetje verzadigd, maar de weergave is scherp en helder, en de scherptediepte vrij natuurlijk. In het labo zullen we zien hoe de Nord het in alle omstandigheden doet.

Om de fotoprestaties van de huidige smartphones te vergelijken kun je een kijkje nemen op onze koopwijzer smartphones.

Vergelijk de smartphone-prestaties

Waar zitten de toegevingen?

Natuurlijk wil OnePlus de verkoop van zijn 8 en 8 Pro niet kannibaliseren, dus waar zitten de toegevingen? Ten eerste in de Snapdragon-processor, die minder krachtig is dan de oudere modellen. Daarnaast in het 6,44-inch-scherm: het is een kleiner formaat, maar persoonlijk vinden we dat prettiger en ook lichter in gebruik.

De resolutie en de verversingssnelheid (refresh rate) is ook lager met een amoled-scherm dat “slechts” Full HD+ van 90 Hz is. De overgang tussen de beelden is echter vlot, het scherm aangenaam in gebruik.

Draadloos opladen is met dit toestel niet mogelijk. Maar het vlak waarop deze smartphone echt te wensen overlaat zijn de geïntegreerde luidsprekers: het geluid is vrij “dun” en eerder metaalachtig.

Over het algemeen en a priori zien we weinig zwakke punten aan de Nord. Wat ons betreft zou die dus wel eens interessanter kunnen blijken dan de overheersende en dure OnePlus 8- en 8 Pro-modellen.

Alle resultaten kun je binnenkort ontdekken in onze koopwijzer smartphones.

Technische fiche

Afmetingen:
Lengte: 158 mm
Breedte: 73 mm
Dikte: 8,2 mm
Gewicht: 184 g

Scherm
Afmetingen: 6,44 inch
Resolutie: 2400 x 1080 pixels (408ppi)
Beeldverhouding: 20:9
Verversingssnelheid (refresh rate): 90 Hz
Type: AMOLED

Specificaties
Besturingssysteem: OxygenOS gebaseerd op Android™ 10
Processor: Qualcomm® Snapdragon™ 765G 5G
RAM: 8 GB of 12 GB
Opslag: 128 GB of 256 GB
Batterij: 4115 mAh
Snellader: 30W

Camera
Hoofdsensor achteraan: 48 Megapixels (Sony IMX586)
Hoofdsensor vooraan: 32 Megapixels (Sony IMX616)

Andere kenmerken
5G: ja
Wifi a/b/g/n/ac
NFC: ja
Dual sim: ja
Compatibel met draadloos opladen: nee
Mini-jack aansluiting (3,5 mm): nee
Waterdicht: nee