Eerste indruk

Nieuwe iPhone 6s beschikbaar in België

07 oktober 2015
nieuwe iphone 6s

Op 9 oktober lanceerde Apple in België de nieuwe iPhone 6s, samen met grote broer iPhone 6s Plus (met een 5,5 inch-scherm). In vergelijking met vorige modellen iPhone 6 en iPhone 6 Plus schieten vooral de verbeterde camera en de 3D touch technologie in het oog, maar verandert er voor het overige niet zo bijster veel.

De volledige testresultaten van de iPhone 6s zijn ondertussen ook beschikbaar in onze Koopwijzer Gsm’s en smartphones. Toch een beetje prijzig voor u? U vindt er al een Beste Koop voor € 200!

De grootste innovatie van de iPhone 6s in vergelijking met voorganger iPhone 6 is ongetwijfeld de 3D touch technologie. Daarmee kunt u verschillende acties uitvoeren naargelang u hard of zacht op het scherm drukt. Dankzij de receptieve sensoren hebt u twee opties: Peek en Pop. Bij Peek (“een blik werpen”) hebt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om een actie binnen een app uit te voeren zonder de app zelf te moeten openen. Maar het kan ook handig zijn om een alarm in te stellen, muziek af te spelen of de camera te starten. Bij Pop opent u dan de app om alle functies ervan te kunnen gebruiken.

Nieuwe kleur

Waar de iPhone 6 nog beschikbaar was in drie verschillende kleuren (spacegrijs, zilver en goud) is iPhone 6s ook beschikbaar in een vierde kleur: roségoud. Daarnaast is de behuizing van de 6s iets steviger waardoor hij minder snel beschadigd raakt.

Verbeterde camera

Voor het eerst kunt u foto’s nemen van 12 megapixels met een iPhone in vergelijking met de 8 megapixels van de iPhone 6. Het betekent onder andere dat uw beeld langer scherp blijft als u inzoomt. 

Een volledig nieuwe functie is Live Photo. Het toestel blijft gedurende drie seconden foto’s nemen nadat u de ontspanner hebt ingedrukt. Bij het herbekijken in de fotogalerij krijgt u zo een bewegend beeld te zien. Een leuke gimmick, zonder meer.

Ook de kwaliteit van de videobeelden gaat er gevoelig op vooruit, want u kunt met de 6s opnames maken in 4k. Het nadeel daarvan is echter dat opnames veel meer geheugenruimte in beslag nemen. Wie een model van 16 GB koopt en naast videopnames nog ruimte nodig heeft voor muziek, apps, kaarten enz. zal snel met te weinig geheugenruimte zitten. Wij raden dus af om een model van 16 GB aan te schaffen.

Batterij en prijs

We stelden ook vast dat de batterij minder performant is dan die van de iPhone 6. Toch opvallend dat er in dat opzicht een achteruitgang merkbaar is, hoewel een zeer lichte. Beide modellen – iPhone 6s en iPhone 6s Plus – zijn sinds 9 oktober te koop in België aan respectievelijk € 749 en € 859.