Eerste indruk

Huawei photophone zonder Google Play Store

15 april 2020

De Amerikaanse economische sancties tegen China beïnvloeden de smartphonemarkt. De Chinese techreus Huawei lanceert met de P40 Pro dan wel een uitmuntende photophone, zonder directe toegang tot Google-producten of apps als Netflix en Instagram krijg je toch minder waar voor je geld.

Vaak gezien op sociale media de laatste weken: foto’s van verlaten straten en stegen in steden, maar ook van de ontluikende lente in de natuur. Tijdens de coronacrisis grijpen mensen duidelijk vaker naar hun smartphone om foto’s te nemen en te delen. De nieuwe Huawei P40 Pro is een photophone “par excellence” die dus op het juiste moment lijkt te komen.

Er bestaan verschillende versies van de P40 Pro, maar in België is alleen de versie met een intern geheugen van 256 GB beschikbaar. De prijs is € 999. Als een van de eerste smartphones is de P40 Pro trouwens compatibel met 5G.

Wanneer we hem uit de doos halen, valt meteen op dat de selfiecamera zich links bovenaan het scherm bevindt en dus niet meer in het midden. De sensor is ook breder geworden. We zien niet meteen het voordeel van deze verandering.

Het design is stijlvol en luxueus. Of het bestand is tegen krassen en barsten zullen we nog testen in ons labo.

Premium camera

Huawei heeft het zware geschut bovengehaald om de fotoliefhebber omver te blazen. Vier sensoren helpen van jouw foto een klein meesterwerk te maken. Dieptezicht, breedhoek, een optische zoom x5 en 50 megapixels moeten garant staan voor adembenemende plaatjes.

Daarnaast heeft Huawei een aantal leuke extra’s voorzien zoals een tool waarmee je een of meerdere elementen uit een foto kunt knippen als je vindt dat die het beeld verstoren.

We konden zelf al eens proberen hoe goed de camera is en onze eerste indruk is dat de hoge verwachtingen worden ingelost. Een definitieve conclusie kunnen we pas trekken na de traditioneel uitgebreide labotests.

Geen Google, Netflix of Instagram

Hoewel een photophone bij wijze van spreken voor de helft camera is, dan is ie voor de andere helft nog steeds smartphone. Een toestel waarmee je surft op internet en allerlei apps gebruikt. En daar wringt het schoentje bij de P40 Pro.

Je vindt namelijk geen Google Play Store, geen populaire Google apps zoals Google Maps, Google Calendar, YouTube, Google Photos of Google Hangouts. Ook geen Netflix of Instagram. En apps van Belgische banken vind je ook al niet terug. Dat is allemaal het gevolg van de handelsoorlog tussen Amerika en China waarbij Huawei in het oog van de storm is terechtgekomen nadat het werd beschuldigd van spionage-activiteiten. Daar voelt Huawei nu de negatieve gevolgen van en tegelijkertijd ook de Westerse consument.

Geen Play Store betekent echter niet dat er geen platform is waar je apps kunt downloaden.

AppGallery van Huawei

Huawei heeft zijn eigen platform ontwikkeld – de AppGallery. Maar die heeft dus voorlopig niet dezelfde apps in de etalage als de Play Store. Via PhoneClone, een applicatie van Huawei, kun je wel de applicaties van je oude smartphone overzetten naar je nieuwe.

Ondertussen probeert Huawei app-producenten te overtuigen om hun product ook beschikbaar te maken voor de AppGallery. Consumenten zouden in elk geval gebaat zijn met een volwaardig extra app-platform. Meer concurrentie onder producenten is altijd goed voor de eindgebruiker.

Technische kenmerken van Huawei P40 Pro

  • OLED-scherm
  • Schermdiagonaal: 6,58 inch
  • Gewicht: 206 gram
  • Schermverversingsratio: 90 Hz
  • Batterij: 4200 mAh
  • Lader: 40 W
  • Draadloos laden: 27 W
  • Waterdicht (certificaat IP68): ja

Op zoek naar de betere smartphone? Bekijk onze koopwijzer

69 Goede
kwaliteit
vanaf  500,99
68 Goede
kwaliteit
vanaf  197,19
67 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  173,00