Dossier

Lenteschoonmaak op je Android-smartphone

28 maart 2019
Een smartphone met de tekening van een raket op de achtergrond.

Lijkt je Android-toestel bijzonder traag geworden en staat het bovendien vol apps en andere pictogrammen die je niet gebruikt? Met behulp van enkele simpele ingrepen geef je een nieuwe start aan je smartphone of tablet.

Je smartphone is zoals een computer: als je hem niet onderhoudt, gaat hij op den duur trager werken. Daarom is het belangrijk om de beveiligingsupdates en updates van het besturingssysteem uit te voeren en je opslag niet te vol te laten lopen. Organiseer ook je startscherm om het overzichtelijk te houden.

We gebruiken hier een Samsung Galaxy A3 met Android 8.0. De benamingen of opties kunnen verschillen naargelang je Android-versie. 

1. Verwijder apps die je niet gebruikt

Bekijk regelmatig in het appscherm welke apps je hebt geïnstalleerd door vanuit je startscherm naar boven of beneden te vegen of door op te tikken.
Apps die je niet gebruikt, nemen onnodig plaats in. Bovendien kunnen ze je bestoken met ongewenste meldingen en eventueel op de achtergrond blijven draaien. Wil je een app verwijderen, houd je vinger dan op het icoontje en tik vervolgens op Verwijder.


Een app verwijderen in het app-scherm.


2. Gebruik een SD-kaart

Heel wat Androidsmartphones zijn voorzien van een microSD-kaartlezer. In dat geval kun je voor een zeer betaalbare prijs een microSD-kaart kopen om je geheugen uit te breiden. Op een Samsung-toestel kun je bijvoorbeeld instellen dat je foto’s en video’s automatisch op je SD-kaart worden opgeslagen en niet in het interne geheugen. Open hiervoor je foto-app en ga naar Instellingen (tandwiel) > Opslaglocatie > SD-kaart.

 

3. Maak het cachegeheugen leeg

In de loop der tijd slaat je toestel een massa tijdelijke bestanden op. Die kunnen heel wat plaats innemen. Verwijder ze dus af en toe om opslagruimte vrij te maken. Tik bij de Instellingen op Opslag en vervolgens op Ruimte vrijmaken.

 

4. Organiseer je favoriete apps

Plaats de apps die je veel gebruikt op je startscherm. Je kunt een app verplaatsen door je vinger op het icoontje in het app-menu te houden en het naar de gewenste plaats te verslepen.

 

5. Verwijder lege startpagina’s

Mogelijk staan je favoriete apps verspreid over meerdere startpagina’s. Maar soms bevat zo’n startpagina slechts één of zelfs geen app. Verwijder ze dan door je vinger op een lege ruimte op het scherm te houden en daarna op de prullenmand te tikken.

 

6. Haal onnodige widgets weg

Widgets zijn miniversies van apps die liveinformatie van een app op je startscherm weergeven, zonder dat je die app moet openen. Ze kunnen je startscherm echter overvol maken en je toestel ook enigszins vertragen. Haal onnodige widgets dus van je startscherm door je vinger erop te houden en dan op Verwijderen te drukken.

  

Widget van de weerapp van Yahoo.