Dossier

Smartphone als reisgenoot

30 juni 2016
Smartphone als reisgenoot

Tijdens een autovakantie kan uw smartphone een hulpvaardige reisgenoot zijn. Denk maar aan het verschaffen van informatie over de beste routes, tolwegen of parkeerplaatsen in de buurt. Test Connect selecteert enkele handige apps én geeft nuttige tips voor uw vertrek.

Bagage voor alle weersomstandigheden? Check. De auto is volgetankt en gesmeerd? Check. Maar is uw smartphone wel voorbereid? Vóór uw vertrek houdt u best rekening met het volgende:

 • Hoge internetkosten wilt u liefst vermijden. Kies op voorhand de juiste dataroamingbundel voor uw verbruik. (zie ons artikel “Goedkoper surfen in het buitenland” in Test Connect #5 van juli/augustus 2016).
 • Schakel mobiele data volledig uit via de instellingen van uw toestel en enkel in wanneer nodig. Bij Android-toestellen is het mogelijk een limiet in te stellen. Van zodra die limiet is bereikt, wordt mobiele data automatisch uitgeschakeld. Ga hiervoor naar Instellingen > Gegevensverbruik. Vink ”Limiet mobiele gegevens instellen” aan. Bij iPhone kunt u geen limiet instellen, maar wel bepalen welke apps mobiele data mogen gebruiken. Zet de schakelaar naar links bij apps die veel data verbruiken: Instellingen > Mobiel netwerk.
 • Zet automatische downloads (updates, synchronisaties enz.) uit en download voor uw vertrek wat u nodig hebt, zoals apps of wegenkaarten in een gps-app. In Google Maps kunt u bv. offline gebieden downloaden. Hoe u dit doet, leggen we uit in ons artikel “Goede reis met Google Maps” (Test Connect #3, maart/april 2016).
 • Probeer, waar mogelijk, gebruik te maken van gratis wifi onderweg (bv. in een wegrestaurant).
 • Bepaalde applicaties (bv. gps) doen uw batterij snel leeglopen. Neem dus zeker een usb-kabel mee om uw smartphone onderweg te kunnen opladen via de sigarettenaansteker of leg een powerbank in de auto.

Onderweg naar uw bestemming

Naast een goede gps-app bestaan er andere handige apps die uw reis kunnen vergemakkelijken. We selecteren er drie.

Bespaar bij tolwegen

Péago

Wie door Frankrijk rijdt, kan moeilijk ontsnappen aan de tolwegen. De app Péago geeft informatie en helpt u desgewenst geld te besparen. Voor dat laatste betaalt u eenmalig € 3,99. Bij de start geeft u uw bestemming en type voertuig in. De app berekent dan hoeveel kilometer u moet rijden over tolwegen en hoeveel tol u moet betalen. Voor u een tolhuisje nadert, stuurt de app een melding en toont hij hoe u geld kunt besparen. Dat gebeurt niet door tolwegen te omzeilen, maar door u afritten te laten nemen waar u na betaling opnieuw de snelweg op kunt rijden. Eens ingesteld is Péago ook offline te gebruiken. U hoeft uw mobiele data dus niet in te schakelen.

 • Prijs: gratis, met € 3,99 in-app aankoop
 • Voor: iOS en Android
 • Taal: Nederlands en Frans

Beste routes en sightseeing

ViaMichelin

Een interessante gps-app met dat tikkeltje extra is ViaMichelin. De app geeft niet alleen suggesties voor de beste snelwegen, stedelijke routes of verkeersinformatie in heel Europa en wereldwijd, maar berekent ook hoeveel tol u moet betalen én geeft tips over hotels, restaurants en zelfs bezienswaardigheden onderweg. Handig wanneer u uw trip wilt onderbreken voor een pauze of overnachting. U moet wel verbonden zijn met het internet om de app te kunnen gebruiken en zult bijgevolg roamingkosten betalen (sinds april bedragen die max. € 6,05 per 100 MB). Let dus op met constant gebruik.

 • Voor: iOS en Android
 • Prijs: gratis
 • Taal: Frans en Engels

Vind parkeerplaats in de buurt

Parkopedia

Gedaan met urenlang zoeken naar een parkeerplaats in het buitenland. Parkopedia verzamelt meer dan 38 000 parkeerplaatsen in 75 landen en meer dan 6 300 steden. De app toont op een kaart de beschikbare plaatsen (inclusief hun prijs) in uw buurt of op het adres dat u hebt ingegeven en leidt u er desgewenst naartoe. Door op een plaats te klikken krijgt u het exacte adres te zien en extra info over onder meer openingstijden, maximale parkeerduur en wijze van betaling. Ook voor deze app hebt u een internetverbinding nodig.

 • Voor: iOS, Android, Windows
 • Prijs: gratis
 • Taal: Nederlands en Frans