Dossier

Google Photoscan: een goede app om foto's te digitaliseren?

18 mei 2017
Google Photoscan

Met PhotoScan van Google kunt u oude foto’s scannen via de camera op uw smartphone. De app gebruikt een systeem om reflecties te vermijden, al blijkt de meerwaarde soms twijfelachtig.

Waarschijnlijk liggen er nog hopen oude kiekjes in de kast die u graag zou digitaliseren en delen met uw vrienden. Dat gaat het snelst door ze te fotograferen met uw camera of smartphone. Hebt u dat al gedaan? Dan hebt u misschien gemerkt dat de digitale foto soms storende reflecties vertoont door de lichtweerkaatsing op het gewoonlijk glanzende fotopapier.

Daar wil PhotoScan komaf mee maken. De app vraagt om de camera boven vier stippen in het beeld te houden en combineert de verschillende opnames tot één foto om reflecties te vermijden. Daarna stelt de app voor om de uiteindelijke foto op te slaan in een album in Google Foto’s (meer daarover in ons artikel over Google Foto’s in onze toekomstige Test Connect 11 van juli/augustus 2017).

Hoe werkt de app?

Als u de app voor het eerst opent, toont een korte demovideo hoe u de foto’s moet scannen. Dat is heel eenvoudig en intuïtief. We overlopen de verschillende stappen in het kort.

  • Eens u de gewenste foto hebt gekadreerd en op de ontspanknop hebt gedrukt, verschijnt er een cirkel met een pijltje in het midden van het beeld en vier stippen errond.

Google Photoscan

  • Vervolgens moet u de cirkel op elk van die stippen houden in de richting van de pijl.
  • PhotoScan maakt een opname op elk van die plaatsen en toont u de samengestelde foto. Daarop ziet u meteen wanneer het beeld verkeerd gekadreerd is (hier is het onderwerp zelfs omgekeerd weergegeven).

Google Photoscan

  • Tot slot kunt u dat beeld herkadreren. Eerst kunt u het draaien door op Draaien te drukken (wat in dit geval nodig is). Als u daarna kiest voor Hoeken aanpassen, krijgt u onderstaand scherm te zien. Vervolgens kunt u het beeld herkadreren door de hoeken te verschuiven.

Google Photoscan

Onze test

Wij hebben de app in twee situaties getest: bij kunstlicht van een neon hanglamp, die duidelijke reflecties oplevert, en uitsluitend bij daglicht dat door het venster binnenvalt. Telkens namen we zowel een kleuren- als een zwart-witfoto.

Met kunstlicht van bovenaf

Photoscan Photoscan

Photoscan Photoscan

Links: met de camera van de smartphone. Rechts: met Photoscan.

Zoals u ziet, heeft de app de reflecties goed weggewerkt. Op de zwart-witfoto is het effect het meest zichtbaar.

Als u echter op de foto inzoomt, zult u zien dat die door de app minder scherp is geworden. Dat kwaliteitsverlies is te wijten aan de beeldreconstructie om reflecties tegen te gaan.

Photoscan Photoscan

Zonder kunstlicht van bovenaf

Bij daglicht blijkt dat de app de kleurweergave wijzigt en koudere kleuren oplevert in vergelijking met de originele foto.

Photoscan Photoscan

Links: met de camera van de smartphone. Rechts: met Photoscan.

De camera van onze smartphone leverde een meer getrouwe beeldweergave op. Doordat de foto bij daglicht helemaal geen reflecties vertoont, is het gebruik van PhotoScan overbodig en zelfs nadelig vanwege het kwaliteitsverlies.

Besluit

Als u reflecties op uw foto niet weggewerkt krijgt, is PhotoScan een goede oplossing. Maar het gebruik van de app gaat gepaard met een aanzienlijk kwaliteitsverlies.

Om de beste beeldkwaliteit te verkrijgen, kunt u de foto nog altijd het best fotograferen in een situatie met zo weinig mogelijk lichtweerkaatsing en het liefst met gebruik van een statief. Dat gaat trouwens ook sneller. In die omstandigheden biedt Photoscan geen enkele meerwaarde.