Dossier

Welk abonnement om online te gamen?

28 oktober 2022
gamen op nintendo

Of het nu is om online tegen andere spelers te gamen of toegang te krijgen tot een heleboel gedematerialiseerde games zijn abonnementen vandaag bijna onvermijdelijk. Prijs, catalogus, mogelijkheden: we helpen jou om een duidelijker idee de krijgen van deze drie belangrijk diensten.

Nintendo Switch Online

PlayStation Plus

Xbox Live Plus en Game Pass

Heb ik een multiplayer abonnement nodig?

Snel snel een online abonnement afsluiten, is zinloos! In veel gevallen is dat niet nodig, ook wanneer je met meerdere spelers tegelijk wilt gamen. Ten eerste omdat het mogelijk is om tegen andere spelers op dezelfde console en zelfs op tv te spelen. Een 'lokale multiplayer' heet dat. Ten tweede heb je niet voor alle games met online functies een abonnement nodig. Dat geldt voor pc en voor veel free-to-play games zoals Fortnite.

Voor de rest kan het wel zijn dat je moet betalen om deel te nemen aan online games op console, elk met zijn eigen speciale abonnementsformules. Naast toegang tot de online multiplayer bevatten abonnementen vaak veel games die je via streaming of download kunt spelen. Een goede internetverbinding en opslagruimte kunnen dus heel belangrijk zijn.

Hieronder vind je de belangrijkste abonnementen. Ze zijn voornamelijk gericht op consoles, maar, afhankelijk van het geval, kun je ook gamen op pc, mobiele apparaten en zelfs op sommige smart-tv's. Het belang van een abonnement hangt dus af van je belangrijkste spelplatform, de games die jij leuk vindt en hoe je speelt. Je hangt ten slotte ook af van de beschikbaarheid van games en na het stopzetten van je abonnement kun je via het abonnement gedownloade games niet meer spelen en kun je niet langer gebruikmaken van de diensten.

Onze gaming gids voor ouders

Nintendo Switch Online

Een abonnement op de dienst Nintendo Switch Online biedt toegang tot online multiplayer voor compatibele games waaronder het racespel Mario Kart 8 Deluxe en het vechtspel Super Smash Bros. Ultimate. Je kunt ook voor de meeste games je sessies in de cloud opslaan en je hebt toegang tot een catalogus met ongeveer 100 retro games, van de klassieke NES en de Super NES. Prijs: € 3,99 per maand, € 7,99 voor drie maanden of € 19,99 voor een jaar. Er bestaat ook een gezinsabonnement voor € 34,99 per jaar, waarmee je tot acht accounts combineert, ook die van de kids. Een premium pakket biedt toegang tot Nintendo 64 en SEGA Mega Drive games. Reken € 39,99/jaar voor een individueel abonnement en € 69,99/jaar voor een gezinsabonnement.

Welk internetabonnement om te gamen?

PlayStation Plus

PlayStation Plus is een betaalabonnement op PlayStation Network, de online multiplayer spel- en mediadienst van Sony. In de PS+ bestaan drie grote formules:

  • Essential biedt onder andere de online multiplayer, elke maand gratis videogames en kortingen op digitale games in de PlayStation Store. Beschikbaar op PlayStation 4 en 5. Kostprijs: € 8,99 per maand, € 24,99 voor drie maanden en € 59,99 voor een jaar.
  • Extra neemt de voordelen van het basisabonnement en voegt daar een uitgebreide gamescatalogus aan toe die kunnen worden gedownload (op de harde schijf van de console). De maandelijkse, driemaandelijkse en jaarlijkse formules kosten respectievelijk € 13,99, € 39,99 en € 99,99.
  • Premium breidt de spellencatalogus verder uit met games die rechtstreeks in de cloud kunnen worden gestreamd, en ook op pc. De maandelijkse, driemaandelijkse en jaarlijkse formules kosten respectievelijk € 16,99, € 49,99 en € 119,99.

Xbox Live Gold en Game Pass

Om toegang te krijgen tot het online gamingaanbod van made in Microsoft, moet je een gratis Xbox Network-account aanmaken. Maar om sommige Xbox-games online te spelen, moet je een Xbox Live Gold-abonnement nemen. Voor € 6,99 per maand of € 19,99 per drie maanden heb je toegang tot online multiplayer op Xbox-consoles en krijg je elke maand gratis games en kortingen in de Microsoft Store.

Voor € 12,99 per maand biedt de Xbox Game Pass Ultimate de diensten van Xbox Live Gold en geeft het toegang tot honderden games op Xbox-consoles, maar ook op pc en in de cloud. In dat geval is het misschien zelfs mogelijk om het spel te streamen naar mobiele apparaten en sommige smart tv's. Het spel downloaden of een Xbox hebben, is dus niet echt nodig om het te spelen.

Andere abonnementen op de Game Pass-gamecatalogus heb je voor € 9,99 per maand, maar zijn alleen beschikbaar voor pc's of consoles en het Xbox Live Gold-aanbod zit er niet in. 

Naar onze koopgids gamen