Dossier

Welk internetabonnement heb je nodig om te gamen?

28 oktober 2022

Gamen op console of pc lukt niet meer zonder internetverbinding. Hoe beter je abonnement, hoe beter je kunt genieten van online games of snel content kunt downloaden. Hier hou je best rekening mee.

Waarom heb je een internetverbinding nodig?

Welk platform je ook gebruikt en hoe je ook speelt, een internetabonnement is een noodzaak. Zelfs als je alleen speelt, met je eigen gamingbibliotheek, kun je dankzij je internetverbinding je pc of console up-to-date houden, maar ook je games verbeteren met extra content, al dan niet gratis. Altijd over een krachtig en veilig gamingplatform beschikken, is dan ook een pluspunt. Wil je online of via streaming met andere spelers gamen, dan is de kwaliteit van je internetabonnement nog belangrijker.

Welk abonnement om online te gamen?

Wifi of kabel?

Voor online gaming raden we geen wifi-verbinding aan. Vooral voor spelletjes waar elke interactie en elke seconde tellen, zoals bij first-person shooters. Een wifi-verbinding kan wel volstaan als die snel genoeg is om data te ontvangen en te verzenden. Denk ook aan de andere gebruikers in je netwerk. Vermijd dat twee of meer mensen verbonden zijn wanneer je gamet. Andere apparaten die op je netwerk zijn aangesloten, kunnen de snelheid en dus de kwaliteit van je multiplayer-sessies beïnvloeden.

Wil je de snelheid van je huidige internetverbinding testen, gebruik dan onze speed test. Na enkele seconden krijg je een overzicht van je download- en uploadsnelheid en de latency.

Test de snelheid van je internetverbinding

Welke internetsnelheid heb je nodig om online te gamen?

Een goede snelheid voor games begint bij 100 Mbps downloadcapaciteit. Je hebt al een abonnement vanaf € 33,99 per maand dat deze snelheid haalt. Op zoek naar een optimale gaming experience? In dat geval kies je beter voor een formule met een downloadsnelheid van 300 Mbps of meer. Hiervoor tel je wel minstens 45,95 euro per maand neer. Ben je op zoek naar een internetabonnement dat geschikt is om te gamen? Gebruik onze prijsvergelijking voor internetabonnementen.

Vergelijk de tarieven voor jouw abonnementen

Wat is latency?

De latency van een internetverbinding of 'ping' heeft vaak een grotere invloed op je spel en reactietijd dan je downloadsnelheid. Latency wijst op de tijd die een datapakket nodig heeft om via een netwerk van bron naar bestemming te gaan. Bij gaming is dit het verschil tussen de actie in het spel en de weergave ervan op het scherm, een soort vertraging dus. Latency wordt uitgedrukt in milliseconden. Hoe hoger de latency, hoe groter het effect op multiplayer games.

Bij veel games is het de bedoeling de latency zo laag mogelijk te houden. Ook hier is het belangrijk om na te gaan hoeveel apparaten op je netwerk zijn aangesloten. Heb je al een sterk netwerk? Dan kan een abonnement met een hogere internetsnelheid de latency helpen verlagen en zo de algemene spelervaring verbeteren.

Naar onze koopgids gamen