Nieuws

De evolutie van de prijzen van fototoestellen: wat je nog mag verwachten van een camera van € 1 000

17 maart 2023

De verkoop van fotocamera's kent een historisch dieptepunt. Is het nog de moeite waard om een fototoestel te kopen? Wat mag je verwachten van hun prestaties? Onze expert geeft je advies.

Categorieën fototoestellen voor minder dan € 1 000

De gemiddelde prijs van een toestel is in 4 jaar tijd verdubbeld tot bijna € 2 000. Zijn camera’s nog uitsluitend voor professionals? Moet je een fortuin betalen voor een kwaliteitscamera? Niet noodzakelijk.

De verkoop van camera's is nog goed voor een fractie van wat de markt 10 jaar geleden betekende. De grote fabrikanten brengen sinds kort alleen nog (zeer) hoogwaardige modellen. De betaalbare modellen verdwijnen langzaam van de markt. Wat mag je dan nog verwachten van een camera onder de € 1 000?

Bridge- of hoogwaardige compactcamera's tegen 1000 euro

Dit zijn toestellen met een vaste en krachtige lens, een kleine of grote sensor en geavanceerde modi. Ze houden het midden tussen  een standaard compactcamera en een reflexcamera. De lenzen zijn over het algemeen van betere kwaliteit dan die op onze oudere ultracompacte toestellen. Als je zeer selectief wilt scherpstellen, hou je beter rekening met het diafragma: voor close-ups of portretten kies je beter een camera waarvan de lens een diafragma aankan dat kleiner is dan F/4 of zelfs F/2.8.

Voor € 1 000 vind je zeer degelijke compact- of bridgecamera's. Tussen de twee types zal de vraag zijn of je kiest voor het compacte formaat of het ergonomische maar meer omvangrijke ontwerp van de bridge geïnspireerd op de reflex. Het zoombereik kan sterk variëren en er zijn ook camera's met een vast brandpuntsafstand, dus zonder zoom. Maar je hoeft niet per se op zoek te gaan naar een zoom met een zeer groot bereik. Die is vooral handig voor natuur-, dier- of sportfotografie. Voor de rest is een 10X- zoom meer dan voldoende.

Voordelen

 • Hij biedt bijna alle functies van een reflexcamera, zoals de regeling van de belichting en de witbalans, en opnames in RAW-formaat, wat meer bewerkingsmogelijkheden biedt;
 • Betere optische zoom dan bij compactcamera's;
 • Oculairzoeker, waardoor je zelfs bij fel zonlicht kunt richten terwijl het lcd-scherm van een compactcamera dan meestal onleesbaar is;
 • Goede ergonomie van de behuizing.

Nadelen

 • Een bridge is omvangrijker dan een compactcamera (maar lichter dan een reflexcamera);
 • Bij modellen met een kleinere sensor zal de beeldkwaliteit minder zijn.

Voor wie? Je bent een beginner of zelfs een amateur en je wilt graag je fotografische technieken verbeteren zonder al te veel geld uit te geven aan een geavanceerder toestel met verwisselbare lenzen.

Reflexcamera's van € 1 000

De reflexcamera heeft twee essentiële kenmerken:

 • Je kunt lenzen wisselen om degene te kiezen die het best bij het gewenste doel past: groothoek voor een landschap, telelens voor een portret of detailfoto;
 • Hij heeft een optische zoeker waarmee je de opname kunt zien zoals ze door de lens wordt vastgelegd.

Dit zijn middelzware en omvangrijke camera's. De prijzen variëren sterk, er zijn camera's voor elk budget, zelfs voor beginners die niet te veel willen uitgeven.

Met € 1 000 zitten we al halverwege het gamma. De camera zal uitgerust zijn met een draaibaar touchscreen. En 4K-video en meer instelknoppen. Je kunt reflexcamera's vinden voor de helft van de prijs, maar de functies zullen natuurlijk beperkter zijn.

Voordelen

 • Hij heeft een grote digitale sensor. Zeer gedetailleerde foto's en opnames bij weinig licht zonder flitser zijn dus mogelijk;
 • Snellere scherpstelling waarmee je gemakkelijk een bewegend object fotografeert;
 • Optionele accessoires (flitser, handgreep);
 • Net als bij de hybride camera zorgt het gebruik van verschillende lenzen - standaard 35/50 mm, groothoek 28 mm en zelfs veel kleinere lenzen zoals de fisheye, telelenzen van 70 mm tot meer dan 600 mm - voor een oneindige verscheidenheid aan beeldhoeken;
 • De autonomie van de batterij is bij deze toestellen vaak veel beter dan bij een hybride camera;
 • Door de automatische programma's uit te schakelen, kun je manueel en dus ook creatiever fotograferen.

Nadelen

 • Groot en zwaar (door de motor van de autofocus, de spiegel, het prisma voor de optische zoeker en de soms talrijke lenzen in het objectief);
 • Onzekere toekomst voor dit type camera, dat steeds meer wordt afgetroefd door de hybride;
 • Je bent gebonden aan het merk van het toestel voor de aankoop van accessoires en lenzen.

Systeemcamera's van 1000 euro

Deze toestellen hebben verwisselbare lenzen zoals reflexcamera's, maar geen optische zoeker. Net als bij andere digitale camera’s zie je de opname achteraan op het scherm of de elektronische zoeker. Het voordeel is dat de fotograaf een voorbeeld kan zien van de foto die hij gaat maken.

Helaas worden hybride kits voor minder dan € 1 000 steeds zeldzamer. Voor die prijs moet je het soms doen zonder stabilisatie van de sensor of de lens. Deze laatste zal eerder standaard zijn en minder helder dan de meer “professionele” modellen. Maar toch kun je er prachtige foto’s mee maken.

Voordelen

 • Bijna even goede of zelfs betere kwaliteit als bij een reflexcamera;
 • Je kunt variëren met de lenzen, bijvoorbeeld om perfect in te zoomen op zeer grote afstand;
 • Het draaibare scherm is erg handig voor selfies;
 • Goede prestaties voor video, zelfs bij hoge resoluties.

Nadelen

 • Bepaalde modellen kunnen groot en zwaar zijn;
 • Je bent gebonden aan het merk van het toestel voor de aankoop van accessoires en lenzen;
 • Niet alle lenzen van hetzelfde merk zijn compatibel met dezelfde camera.

Evolutie van de technologie en de functionaliteiten van fototoestellen

Tegenwoordig worden cameratechnologieën steeds meer geoptimaliseerd voor video. Met onder meer de mogelijkheid om in 4K 60 beelden per seconde op te nemen, een stabilisatie en een nog betere autofocus.

De impact van de technologie op de beeldkwaliteit

Fotocamera's bieden een superieure beeldkwaliteit. Ze beschikken over een grote sensor die grotere pixels biedt en meer licht en details vastlegt.

Voor spiegelreflex- en systeemcamera's vormen de standaardzoomlenzen die in kits worden geleverd een goed en veelzijdig uitgangspunt. Maar de grootste winst in fotokwaliteit zit in een extra lens, bij voorkeur met meer licht, dus met een groot diafragma zoals bijvoorbeeld f/2.8 of 1.4.

Dit grotere diafragma biedt meer controle over de scherptediepte (de vervaging van de focus) en maakt scherpere beelden mogelijk bij weinig licht. Dit komt doordat de ISO-gevoeligheid lager kan worden gehouden, waardoor de scherpte behouden blijft.

De nieuwste toestellen op de markt kosten soms meer dan € 2 000. Gelukkig kun je modellen van uitstekende kwaliteit vinden tegen de helft van de prijs. Voor € 1 000 kun je een full frame-sensor vergeten, en vind je alleen APS-C of Micro 4/3. Maar een kleine sensor betekent ook kleinere lenzen.

De functionaliteiten van fototoestellen

 • De stabilisatie is essentieel voor video, en ook heel belangrijk voor scherpe foto's. Deze is ofwel aanwezig in de lens, optische stabilisatie genoemd, ofwel in de behuizing van het toestel. Nieuwere, krachtigere toestellen bieden een dubbele stabilisatie waarbij de lens en de sensor met elkaar communiceren om de bewegingsonscherpte te verminderen.
 • Ook de autofocustechnologie is geëvolueerd. De huidige camera's kunnen over het algemeen zeer snel en efficiënt scherpstellen. Dankzij oogdetectie hoef je nooit meer een mooi portret te missen. En met de continue autofocus kun je automatisch op een bewegend onderwerp scherpstellen.
 • AI (artificiële intelligentie) verbetert ook de prestaties van sommige nieuwe toestellen. Bijvoorbeeld om objecten te herkennen of een automatische witbalans voor een meer nauwkeurige kleurenweergave.
 • Een fotocamera krijgt ook software-updates. Net als bij smartphones kunnen ze eventuele defecten corrigeren en functionaliteiten toevoegen. In tegenstelling tot mobiele telefoons zal je camera niet verouderd raken zonder updates.
 • Heb je een prachtige foto gemaakt die je meteen online wil delen? Met een moderne camera kun je draadloos foto's rechtstreeks naar een smartphone importeren, via Bluetooth of wifi, waar je ook bent.
 • Als je toestel Wifi-Direct ondersteunt, heb je geen wifi-netwerk in de buurt nodig. Je toestel fungeert zelf als wifi-toegangspunt, op dezelfde manier als een router. Eenmaal verbonden met de app, kan het toestel ook de gps van de smartphone gebruiken om de foto’s van een geotag te voorzien. Je kunt de smartphone ook als afstandsbediening gebruiken om bijvoorbeeld de camera op afstand te activeren.

Hoe kies je een camera die aangepast is aan je behoeften? Volg onze koopgids.

Het kan een goed idee zijn om een cameratoestel te kiezen dat enkele jaren geleden is uitgebracht om een lagere prijs te genieten. Een kwaliteitscamera kan ruim tien jaar meegaan zonder verouderd te ogen. Volg onze gids voor meer informatie over waar je op moet letten bij de aankoop van een camera.

Kies een fototoestel dat bij je past 

Vergelijk fototoestellen

Wil je een fototoestel kopen? Onze vergelijker helpt je om je keuze te maken.

71 Topkwaliteit
Beste
Koop
vanaf  749,99
65 Goede
kwaliteit
vanaf  899,00
74 Topkwaliteit
vanaf  1.278,93