Welke camera’s gebruiken professionele fotografen?

Sommige foto's zijn adembenemend, onder meer dankzij het toestel en de lens die professionele fotografen gebruiken. Dit zijn de verschillende soorten camera’s waaraan professionele fotografen de voorkeur geven.
Denk je aan professionele fotografen, dan is een van de eerste beelden die je te binnen schieten misschien dat van sportfotografen die een wedstrijd volgen vanaf de zijlijn zonder ook maar één actie te missen dankzij de enorme lenzen van hun camera's. Of misschien reisfotografen die tassen vol toestellen en lenzen bij zich hebben, om altijd het juiste te kiezen om een moment vast te leggen dat de voorpagina van een krant haalt. Of modefotografen die verschillende toebehoren nodig hebben afhankelijk van de setting en belichting van elke fotoshoot.
Naast fotocamera's en lenzen gebruiken professionele fotografen vandaag ook de nieuwste generatie smartphones voor hun opnames. Op de vraag “Welke camera's gebruiken professionele fotografen?" is het antwoord dus: het hangt af van de gelegenheid en wat er gefotografeerd moet worden. Laten we even naar de details kijken.
Hoe kiezen professionele fotografen een camera?
Niet alle soorten camera's zijn even populair onder professionele fotografen.
Het meest gangbare toestel was lange tijd de spiegelreflexcamera, maar een paar jaar geleden dook de systeemcamera op en die heeft de reflexcamera nu ingehaald qua verkoopcijfers. Samen met de high-end full frames van Sony, Nikon en Panasonic (hogere prijsklasse: minimaal 3000 euro enkel voor de body) zijn reflexcamera's en systeemcamera's het meest gegeerd als professionele tool.
Door hun bijzonder kleine registerafstand (ook wel flensafstand genoemd), hebben systeemcamera's het voordeel dat alle sinds 1990 geproduceerde lenzen via adapters kunnen worden gemonteerd. Sommige blijven dé referentie voor bepaalde specifieke opnames (en aangezien ze meer dan 1000 of 2000 euro kunnen kosten, is dit nog een extra voordeel).
Welk specifiek toestel een beroepsfotograaf kiest, hangt af van vele factoren, waarvan de belangrijkste de opdracht waar hij aan werkt: portret, interieurfotografie, avontuur, sport, productfotografie, film making,... om er maar een enkele te noemen.
Sportfotografen zoeken doorgaans naar burst-opnames en een snelle, nauwkeurige autofocus, fotografen die extreme sporten in beeld brengen willen een camera die bestand is tegen de zwaarste weersomstandigheden, tegen vallen en tegen stof. Modefotografen geven dan weer de voorkeur aan een hoge resolutie, doorgaans omdat hun opnamen in grote formaten worden geprint. Hoewel we in het digitale tijdperk zitten, gebruiken ze meestal middelgrote toestellen.
Wat is het favoriete cameramerk van professionals?
Camera's zoals de Pentax 645Z, de Fujifilm GFX 100s of de Hasselblad X1D II 50C zijn uitgerust met een sensor van 60 x 45 mm, waardoor ze ideaal zijn voor foto's met een ultrahoge resolutie en een fantastische signaal-ruisverhouding voor een dynamisch bereik dat dat van de moderne full-frame sensoren overstijgt. Helaas zijn ze wel erg duur.
Na deze algemene overwegingen kunnen we kijken naar de merken en modellen die professionele fotografen in de praktijk gebruiken. Op de markt hebben Canon en Nikon lange tijd de overhand gehad met hun respectievelijke EOS 5D- en D5-reflexcamera's. Echter, systeemcamera's zoals de Sony Alpha 7, de Nikon Z7 of de Canon EOS R5 winnen steeds meer terrein.
Het zijn voornamelijk full-frame camera's. Ze zijn niet goedkoop, aangezien geen enkele camera minder dan duizend euro kost en sommige enkele duizenden euro's vereisen.
Wil je een professioneel fotograaf worden?
Die vraag leidt tot een andere vraag: waarom wil je weten welk toestel professionals gebruiken? Als het uit pure nieuwsgierigheid is, dan vind je al een antwoord op je vraag in het eerste deel van dit artikel.
Maar heb je ook ambities om professioneel fotograaf te worden, dan is het belangrijk om eerst je mogelijkheden en budget in kaart te brengen. Geef geen duizenden euro's aan een topcamera als beginner en wanneer je er niet 100 procent van overtuigd bent dat je zo een toestel nodig hebt.
Stel jezelf de vraag of het niet beter is om te beginnen met een toestel uit het middensegment en pas later, wanneer je meer ervaring hebt, over te schakelen naar het topsegment. Dit zijn de beste camera's voor een beginnend fotograaf.
Wil je het bedachtzaam aanpakken, onthoud dan dat je best bij hetzelfde merk blijft, zodat je bij een overstap naar een hoger segment sommige accessoires, zoals lenzen, die je met je camera uit het lagere segment hebt gebruikt, kunt blijven gebruiken.
Fototoestel nodig? Wij helpen jou om het juiste toestel te kiezen : vergelijk de verschillende modellen met onze koopwijzer.
Accessoires die professionele fotografen gebruiken
Professionele fotografen gebruiken veel meer dan enkel een camera: een set lenzen is bijvoorbeeld onmisbaar. Dit zijn de belangrijkste:
- Groothoek : deze lens wordt gebruikt voor landschapsfotografie, omdat je hiermee een groot deel van wat je om je heen ziet, kunt vastleggen. Doorgaans heeft deze lens een brandpuntsafstand van 14-35 mm.
- Telelens : wordt gebruikt voor portretten, sportfotografie en wanneer je wilt inzoomen op iets specifieks. De brandpuntsafstanden variëren van 80 mm tot 600 mm en meer. Hoe hoger het getal, hoe groter het zoombereik.·
- Normale lens (of standaard) : dit is een goed compromis tussen de eerste twee mogelijkheden en wanneer je een reflexcamera koopt, zit dit soort lens er al op. De brandpuntsafstand is 30-80 mm. Als je maar één lens kunt meenemen, kies je gewoonlijk deze.
Je hebt ook nog een fisheye-lens, met een nog kortere brandpuntsafstand dan de groothoeklens, voor een heel grote hoek die een vertekend beeld geeft. Er bestaan ook macrolenzen voor close-upopnames van bloemen, insecten en andere kleine voorwerpen.
Lenzen kunnen een vaste brandpuntsafstand hebben (bijv. 50 mm) of een variabele brandpuntsafstand (bijv. 35-80 mm). De eerste zijn hoogwaardiger, de tweede zijn veelzijdiger.
Andere toebehoren en uitrusting die je moet overwegen wanneer je als beroepsfotograaf aan de slag gaat: lensfilters, lensdoppen, reinigingsset voor lenzen en camera's, een beschermingstas, geheugenkaarten, een betrouwbaar verwerkings- en back-upsysteem (bijvoorbeeld een laptop met een draagbare harde schijf, een NAS of zelfs een professionele cloud-account), reservebatterijen, verschillende soorten kabels, een flitser, een statief, een afstandsbediening, een camerastabilisator, een externe monitor.
Sommige van deze spullen zullen enkel nuttig zijn voor een echte professional, andere kunnen ook nuttig zijn voor beginners.
Film of digitaal?
Algemeen wordt aangenomen dat professionele fotografen de voorkeur geven aan film, maar dat klopt niet. Er is inderdaad een hernieuwde interesse in analoge fotografie, maar de vraag komt voornamelijk van "amateurfotografen" in de leeftijdscategorie jong volwassenen.
Het zijn mensen die zijn opgegroeid in het digitale tijdperk en de analoge fotografie zien als iets vintage of verschilend.
Professionals werken digitaal, tenzij ze de opdracht krijgen om film te gebruiken voor artistieke doeleinden.
Maar één ding is duidelijk: fotografen gebruiken altijd het beste materiaal voor hun project en als het nodig is gebruiken ze ander materiaal.
Lees hier meer over analoge vs. digitale camera's : voor- en nadelen