Bluetooth en wifi speakers

Hoe kies je een draadloze speaker?

Via een draadloze speaker kun je eenvoudig muziek afspelen vanaf je smartphone, tablet of computer. Vind het juiste model via ons advies.

Stap-voor-stap gids

Inleiding

Draadloos muziek beluisteren betekent dat je een “netwerk” speaker zonder fysieke aansluiting met je brontoestel – smartphone, tablet, computer – verbindt (dus zonder kabel of docking station). Let wel, enkel de verbinding tussen de speaker en je brontoestel is draadloos. De speaker moet je nog altijd aansluiten op een stopcontact, tenzij hij op batterijen werkt.

Hoe werken draadloze speakers?

Zo’n draadloze speaker kun je – afhankelijk van de diensten die hij ondersteunt – met een onlinestreamingdienst verbinden via je smartphone, tablet of computer. Muziek streamen betekent dat je toestel de muziekbestanden afspeelt zonder ze te downloaden. Ze worden namelijk maar tijdelijk opgeslagen. Zo kun je radio-uitzendingen streamen van het internet of luisteren naar streamingdiensten, zoals Deezer, Spotify, Qobuz, Google Play Muziek enz.

Ook met andere toestellen, zoals versterkers/AV-receivers (met netwerkaansluiting) en audiostreamers kun je muziek streamen via je smartphone. Voor je een draadloos audiosysteem koopt, controleer je echter maar beter of het de dienst die je wilt gebruiken ondersteunt.

Muziekbestanden versturen

Enerzijds heb je een toestel nodig dat de muziekbestanden verstuurt, meer bepaald een smartphone, tablet of computer met wifi- of bluetooth-verbinding. Dit is het brontoestel. Anderzijds heb je een ontvangsttoestel nodig, dit wil zeggen een slimme draadloze speaker of een versterker die kan communiceren met je smartphone, tablet of computer.

Een voordeel van de draadloze technologie is dat je nummers kunt kiezen vanuit je luie zetel.

Drie soorten draadloze speakers

Draadloze speakers zijn onder te verdelen in drie categorieën: bluetooth-speakers, wifi-speakers en hybride speakers die zowel via wifi als via bluetooth werken.

Bluetooth-speakers zijn lang niet meer de kleine en slechte toestellen die ze vroeger waren. De laatste jaren zijn ze beschikbaar in alle maten en gewichten én met zeer goede geluidskwaliteit.

Je laat je keuze voor het type speaker best afhangen van waarvoor je het toestel precies wenst te gebruiken in plaats van de technologie (bluetooth of wifi). Behalve als je een heel kleine, goedkope speaker wilt: in dat geval kom je automatisch uit bij bluetooth-speakers omdat wifi-speakers middelgroot tot groot zijn.

Maak een keuze op basis van je gebruiksprofiel

Is het voornamelijk de bedoeling om de luidspreker op één plaats te gebruiken en wil je je smartphone niet altijd als brontoestel gebruiken? Dan ga je best voor een wifi-speaker die zelf zijn bron van het internet haalt.

Wil je de luidspreker op verschillende plaatsen in huis of in de tuin gebruiken en heb je niet overal een stopcontact, dan is een bluetooth-speaker mogelijk een betere keuze. Vandaag vind je grote bluetooth-speakers die zelfs beter zijn dan veel soundbars.

Een draagbaar of transporteerbaar model?

Een draagbare speaker die je makkelijk wilt kunnen meenemen, bijvoorbeeld om een hele dag in de bergen te stappen, heeft volgens onze criteria een maximaal volume van 3000 CC (lengte x breedte x hoogte). Dat is al vrij groot, maar nog makkelijk in een rugzak te krijgen.

Grotere speakers beschouwen we als transporteerbaar, zelfs als ze een batterij hebben en op bluetooth werken. Ook wifi-speakers zijn transporteerbaar, omdat je ze niet kunt gebruiken zonder een router en een thuisnetwerk.  

Wat is een goede prijs voor een draagbare draadloze speaker?

Voor een speaker die je hoofdzakelijk makkelijk wilt kunnen meenemen, raden we aan om maximaal €200 neer te tellen. Je kunt altijd nog een tweedere goedkope speaker kopen om beide in stereo met elkaar te verbinden. 

Wat is een goede prijs voor een transporteerbare speaker?

Dit hangt af van de beoogde geluidskwaliteit. Wil je bijvoorbeeld de luidspreker voornamelijk wilt gebruiken om muziek te luisteren tijdens het koken, dan hoef je niet meer dan €250 uit te geven. 

Wil je op een degelijke manier naar muziek luisteren in de woonkamer of een andere kamer, dan ga je beter voor een model van rond de €500.

Weet dat je voor een echte stereo-beleving altijd beter af bent met twee speakers.

Is een slimme speaker interessant?

Slimme speakers zijn speakers met een ingebouwde spraakassistent (Amazon Alexa, Apple Siri of Google Assistent). Dergelijke speakers zij niet zo populair en durven te kampen met privacy issues. We nemen ze daarom niet als aparte categorie op in onze tests. Meer over dit type speakers lees je hier.  

xxx Belangrijk: als je een draadloze speaker koopt, controleer dan eerst of je smartphone, tablet of computer de communicatiestandaard(en) van het toestel ondersteunt.

Terug naar boven

Wifi-speakers


  

Voordelen

  • Beschikbaar in middelgroot tot groot formaat
  • Vaak te combineren met andere luidsprekers van hetzelfde merk
  • Werkt op netstroom
  • Uit te breiden met multiroom-speakers
  • Ondersteunen meestal verschillende netwerkprotocollen (Google Cast, AirPlay 2, DLNA...)

Nadelen

  • Niet makkelijk mee te nemen
  • Moeilijker in gebruik dan bluetooth-speakers
  • Je bent afhankelijk van het ecosysteem van de fabrikant (app, ondersteuning, enz.)

Draadloze speakers waarmee je muziek kunt afspelen via wifi, leveren een goede geluidskwaliteit op. Je moet natuurlijk wel binnen het bereik van het wifinetwerk blijven.

Bij deze modellen heb je de keuze tussen een alleenstaande speaker en een multiroom systeem. Bij een multiroom systeem kun je meerdere speakers toevoegen om een stereogeluid of zelfs surround sound te verkrijgen. Met deze speakers kun je in verschillende ruimten dezelfde, maar evengoed verschillende nummers afspelen.

Er bestaat echter geen standaard waardoor je speakers van verschillende merken onderling kunt combineren. Als je dus kiest voor multiroom speakers van bijvoorbeeld Sonos, Bose of Raumfeld, kun je er enkel van hetzelfde merk toevoegen.

Voor huis en tuin

Dit soort van speakers zijn vooral bedoeld voor thuisgebruik. Ze werken immers op netstroom en niet op oplaadbare batterijen. Vaak zijn ze ook vrij groot en dus minder geschikt om mee te nemen. Niettemin kun je ze gemakkelijk verplaatsen naar een andere kamer of meenemen naar de tuin. Handig om je zomerse barbecues te voorzien van een streepje muziek.

Geluidskwaliteit

Het voordeel van deze modellen is de hoge bandbreedte van de wifi-verbinding. Daardoor kun je muziek streamen in hoge kwaliteit (hoger dan cd-kwaliteit). Uiteraard hangt dit ook af van het brontoestel, dat de geluidskwaliteit kan verbeteren of verslechteren.

Opgelet, de geluidskwaliteit van een wifi-speaker kan nog altijd niet tippen aan die van een gewone luidsprekerset met ingebouwde versterker.

Prijs

Wifi-speakers kunnen ongeveer € 200 tot € 4 000 kosten.

Connectiviteit

De fabrikanten hebben verschillende protocols ontwikkeld om draadloos muziek te versturen. Hieronder krijg je een overzicht van de voornaamste wifi-protocols.

 

Airplay

Dit protocol van Apple maakt het mogelijk om via het wifinetwerk muziek uit de iTunes-bibliotheek op je Apple-toestel naar de speaker of versterker te sturen. Je kunt er ook muziek mee streamen. Let op: AirPlay is beschikbaar vanaf iOS 4.3 en AirPlay 2 vanaf iOS 11.4. Dit wifi-protocol werkt goed, maar kost veel energie.

 

Chromecast

De Chromecast is een klein schijfvormig apparaatje waarmee je muziek (maar ook foto’s en video’s) naar je tv kunt versturen vanaf je smartphone, tablet of computer. Er zijn ook tv’s verkrijgbaar waarbij Chromecast is ingebouwd. Normaal gezien is dat het geval bij alle tv’s met een Android besturingssysteem. 

Bij de andere tv’s stop je de Chromecast rechtstreeks in een HDMI-poort, gewoonlijk aan de zijkant van de tv. Aan het andere uiteinde van de Chromecast zit een USB-poort, die enkel dient voor de voedingskabel. Bij aankoop krijg je ook een voedingsadapter om in het stopcontact te stoppen indien je tv geen USB-aansluiting heeft. Met deze technologie ontvangt je tv content via wifi (ingebouwd in de Chromecast) en de HDMI-aansluiting. Zo kun je er muziek op afspelen via je Spotify-app of uit je muziekbibliotheek. Dat is handig als je tv over een goed geluidssysteem beschikt.

Bij de chromecast-techniek stream je niet van je smartphone naar je tv of speaker, maar je contacteert de Chromecast servers die dan met je tv of luidspreker gaan praten via het internet om de gewenste content af te spelen. Dat betekent ook dat je, als je een cast commando hebt gegeven, je gsm kan uitschakelen en de film of muziek toch gewoon doorloopt. Dit is goed voor de batterij. Een keerzijde: als je geen internet hebt, zal de Chromecast ook niet meer werken.

Gewone Chromecast

chromecast video

Chromecast Audio (voor een speaker of stereoset zonder netwerkfunctie)

chromecast

 Chromecast 4K voor UHD-tv’s

chromecast ultra

DLNA

DLNA is de afkorting van Digital Living Network Alliance, een protocol om met de speaker te communiceren via het bestaande wifinetwerk. Hierbij verschijnen alle toestellen die muziek kunnen afspelen via je wifinetwerk, op je brontoestel (je computer, tablet of smartphone). Klein nadeel: je moet de app van de fabrikant gebruiken om ze te bedienen, bijvoorbeeld om een nummer te pauzeren, naar een volgend nummer over te gaan, het volume te regelen enz. Aangezien je enkel muziek kunt beluisteren via de app van de fabrikant, kun je geen playlists uit andere apps afspelen. Je kunt ook geen gebruik maken van streamingdiensten. DLNA wordt niet meer zoveel gebruikt aan de oppervlakte, maar als je bijvoorbeeld een Bose-speaker gebruikt, dan zal die intern wel vaak DLNA gebruiken.

 

Sonos

Sonos werkt net als DLNA en AirPlay, maar is niet compatibel met andere systemen. Je kunt er dus enkel toestellen van Sonos mee aansturen, wat een groot nadeel is. De producten van Sonos zijn wel compatibel met Spotify Connect (een ander protocol). Je kunt dus Spotify-muziek streamen via de Sonos-app, maar ook via Spotify Connect. Verder heeft Sonos ook nog de versies van zijn app. De oude versie, de Sonos S1 is beperkter maar compatibel met de oudere toestellen en de S2 is voor de nieuwere toestellen. Dat is verwarrend voor de consument.

Spotify Connect

Spotify Connect is het protocol dat Spotify heeft ontwikkeld om zijn muziek naar een speaker, versterker enz. te streamen via de smartphone. Om hiervan gebruik te maken, moet je een abonnement nemen. Deze mogelijkheid is heel handig voor liefhebbers van Spotify, maar bestaat helaas niet bij de andere streamingdiensten. Spotify Connect werkt zoals Chromecast. Doordat je smartphone geen muziek moet versturen maar enkel dienst doet als afstandsbediening, ontlast Spotify Connect je batterij. Let wel op dat Spotify vaak oudere toestellen niet meer ondersteunt die ze in het begin wel ondersteunden.

Terug naar boven

Bluetooth-speakers

Je kunt ook kiezen voor een draadloze speaker die werkt via bluetooth. Het voordeel daarvan is dat alle smartphones over bluetooth beschikken. De verbinding is heel gemakkelijk tot stand te brengen: je schakelt gewoon bluetooth in op de smartphone en de speaker, waarna je beide toestellen koppelt. Maar let op: ze mogen zich hooguit 10 meter van elkaar bevinden (ongehinderd door obstakels), anders valt de bluetooth-verbinding weg. De reikwijdte is dus veel kleiner dan bij wifi-speakers.

Op reis of op kot

Bluetooth-speakers zijn meestal steviger dan wifi-speakers en dus ook schokbestendiger onderweg. Daardoor zijn ze vooral handig om mee te nemen op kot, op reis en als je gaat kamperen.

Geluidskwaliteit

Het grootste nadeel van bluetooth is dat deze verbinding niet de beste geluidskwaliteit oplevert, aangezien ze minder bandbreedte biedt dan wifi. De muziekbestanden worden dus gecomprimeerd en gecodeerd om verstuurd te kunnen worden via bluetooth. De geluidskwaliteit is vergelijkbaar met die van een mp3 (320 kbit/s). Door de band volstaat die ruimschoots. Enkel voor muziekpuristen en mensen met een hoogwaardig audiosysteem kan er een kwaliteitsverschil hoorbaar zijn. Zij kiezen beter voor een toestel met het bluetooth-protocol aptX, waarbij de geluidskwaliteit vergelijkbaar is met die van een audio-cd (zie de paragraaf “Connectiviteit”).

Prijs

De prijzen van bluetooth-speakers zijn heel uiteenlopend. Er zijn al modellen te vinden vanaf € 35, terwijl de duurdere modellen tot € 350 kosten. Op basis van onze tests kunnen we besluiten dat de duurste modellen ook de degelijkste zijn.

Bij bluetooth-speakers van minder dan € 100 is de geluidskwaliteit gewoonlijk minder goed dan bij de duurdere modellen, maar nog altijd aanvaardbaar (zeker voor op kot, op reis of tijdens het kamperen).

De toestellen van € 100 tot € 200 zijn vooral steviger.

Boven € 200 is het prijsverschil niet altijd te verklaren door een betere geluidskwaliteit, maar vooral door een betere afwerkingsgraad of hoogwaardige vormgeving (bijvoorbeeld een aluminium behuizing).

Connectiviteit

Er bestaan verschillende bluetooth-versies. De meest recente zijn bluetooth 5.0 BLE en 5.1. Opgelet: niet alle toestellen kunnen daarmee overweg. Controleer dus of dat bij jouw brontoestel wel het geval is!

AptX

Muziekpuristen kiezen wellicht beter voor een speaker die het bluetooth-protocol AptX gebruikt. Dit biedt immers een aanzienlijk betere geluidskwaliteit. Dankzij AptX kun je via bluetooth muziek streamen in een kwaliteit die bijna kan tippen aan die van een audio-cd (met een gemiddelde compressieverhouding van slechts 4:1). Al is er nog geen sprake van pure cd-kwaliteit en zeker niet van Hi-Res audio (hoge resolutie) of Lossless.

Let op: je mobiele toestel moet wel compatibel zijn met de speaker. AptX is bijvoorbeeld nog niet beschikbaar op een iPhone, iPod touch of iPad. AptX vereist ook een licentiekost aan Qualcomm, wat veel fabrikanten niet doen omdat ze dat te duur vinden.

Autonomie

Tijdens onze test stelden we grote verschillen vast op het vlak van de batterijduur. Sommige speakers hielden het tot 38 uur uit, andere waren al na 2,5 uur uitgezongen. Volgens onze experts zou zo’n speaker minstens 10 uur moeten meegaan. Houd daar dus rekening mee bij je keuze. De laadtijd van de geteste modellen varieerde van 89 minuten (voor een autonomie van 261 minuten) tot 372 minuten (voor een autonomie van 615 minuten).

Batterij

Dankzij de ingebouwde batterij kun je bluetooth-speakers eender waar gebruiken. Jammer genoeg is die bij de meeste merken niet gemakkelijk te vervangen als ze stuk gaat. Bovendien is ze enkel te vervangen door een batterij van hetzelfde merk. Meestal ben je dan ook genoodzaakt om je speaker weg te gooien als de batterij het na een vier- tot vijftal jaar begeeft. Dat vinden wij zonde.

Bluetooth 3.0

Via bluetooth 3.0 kan je toestel zich automatisch verbinden, zonder dat je een pincode moet ingeven, zoals bij de oudere versies. Deze bluetooth-versie kan een datasnelheid behalen van 24 Mbit/sec., als een deel van het dataverkeer via een ad-hoc wifiverbinding verloopt. Maar die snelheid kun je dus enkel halen als je je in de buurt van een wifinetwerk bevindt. In ieder geval is dit een hele vooruitgang ten opzichte van de versie 2.0, met een maximale datasnelheid van 2,1 Mbit/sec.

Bluetooth 4.0

Een recentere versie is bluetooth 4.0, ook BLE genoemd (Bluetooth Low Energy). De voornaamste nieuwigheid is dat de bluetooth-chip veel minder verbruikt, waardoor je meerdere toestellen tegelijk kunt gebruiken. Andere voordelen zijn de kortere verbindingstijd en de snellere data-overdracht. Deze versie levert ook een iets betere geluidskwaliteit op.

Bluetooth 5.0

Bluetooth 5 heeft een beter bereik en een hogere bandbreedte dan Bluetooth 4, maar heeft geen nieuwe standaard voor audio. Dus de bandbreedte voor audio is ongeveer 2 Mbps. Een nadeel van Bluetooth 5 is dat Google en Apple vereisen dat je locatie services moet aanzetten vooraleer je bluetooth gebruikt. Daar is geen technische noodzaak voor, het is voor hen een manier om je te tracken en dus nadelig voor je privacy.

Grootte

Nog een belangrijk criterium bij aankoop van een bluetooth-speaker is de grootte, omwille van de draagbaarheid. Er bestaan heel compacte modellen, zoals de JBL met een volume van maar 178 cm³. Andere modellen zijn echter behoorlijk uit de kluiten gewassen, zoals de Harman Kardon Onyx studio 3 met een volume van maar liefst 13 362 cm³. Ook de Marshall Kilburn is aanzienlijk groot, met een volume van 5 591 cm³. Bij de eindbeoordeling van de geteste speakers hebben we dan ook gezocht naar een goed compromis tussen de geluidskwaliteit en het gewicht.

LDAC

LDAC™ of Low Latency and High-Definition Audio Codec is een vrij nieuwe audiotechnologie van Sony waarmee je kunt genieten van draadloze audio van hogere kwaliteit via bluetooth.
Met 3 keer meer verzonden gegevens (bitrate van 990 kbps) biedt LDAC een verbeterde draadloze luisterervaring voor al je muziek.

Ook hier geldt helaas het probleem van licentiekosten die de meeste fabrikanten niet willen betalen. Waardoor niet veel toestellen dit protocol ondersteunen.

NFC

Dankzij de NFC-technologie (Near Field Communication) zijn twee toestellen gemakkelijker en sneller met elkaar te verbinden via bluetooth. Als je smartphone of tablet NFC ondersteunt, maakt die automatisch een verbinding met de speaker als je hem er dichtbij houdt. De muziekoverdracht zelf verloopt niet via dit protocol, maar wel via bluetooth. NFC heeft een heel beperkte reikwijdte van maar enkele centimeters. Daarom wordt de technologie bijvoorbeeld ook gebruikt om te betalen met de MOBIB-kaart, de vervoerskaart van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Ook steeds meer smartphones en draadloze speakers beschikken over NFC. Bij Apple-toestellen met een ingebouwde NFC-chip dient die echter enkel om contactloos te betalen via Apple Pay. Apple heeft echter aangekondigd dat het de NFC-functie zal openstellen vanaf de iPhone 7 en op alle toestellen met iOS 11. Helaas is deze technologie terrein aan het verliezen omdat ze van Sony is en de andere fabrikanten ook hier geen licentie voor willen betalen.

Terug naar boven