Nieuws

De beste computerschermen met goede beeldkwaliteit

17 augustus 2023

Een goede beeldkwaliteit is cruciaal voor een computerscherm. De criteria om een pc-scherm te kiezen voor kantoorwerk, grafisch ontwerp en digitale kunst of gaming zijn weliswaar niet hetzelfde. De manier waarop je je computer gebruikt, zal dan ook bepalen welk pc-scherm voor jou de beste keuze is.

Welke factoren beïnvloeden de beeldkwaliteit van een pc-scherm?

We denken nogal snel dat een zogenaamd 4K UHD-scherm van betere kwaliteit is dan een Full HD-scherm. Die perceptie gaat ervan uit dat een 4K-scherm (3840x2160p) een betere resolutie heeft dan een Full HD-scherm (1920x1080p) of een QHD-scherm (2560x1440p). 

In werkelijkheid is resolutie niet de enige maatstaf voor beeldkwaliteit, laat staan scherpte of helderheid. De nauwkeurigheid van de kleuren, het contrast en de helderheid zijn allemaal belangrijke factoren.

63 Goede
kwaliteit
vanaf  179,10
64 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  159,00
67 Goede
kwaliteit
vanaf  287,99

1. Resolutie van het computerscherm

De schermresolutie wordt uitgedrukt door het aantal pixels op de horizontale as vermenigvuldigd met het aantal pixels op de verticale as. Hoe hoger de resolutie, hoe meer visuele elementen het scherm kan weergeven (bijvoorbeeld meer kolommen in een Excel-sheet of meer regels in een Word-document). 

Maar het scherm kan hetzelfde aantal pixels ook duidelijk weergeven, bijvoorbeeld door de grootte van pictogrammen en van de lettertypes te vergroten. Op die manier worden er meer pixels gebruikt voor hetzelfde visuele element.

2. Nauwkeurigheid en kleurengamma van het pc-scherm

Het aantal pixels dat een scherm kan weergeven, heeft niets te maken met de kleurnauwkeurigheid. Het is niet omdat je een 4K-scherm hebt dat de kleuren daarom mooier zijn dan op een Full HD-scherm.

De kleuren die een scherm kan weergeven, hangt af van het kleurengamma. Het wordt vaak weergegeven door een zone (vaak in de vorm van een driehoek) op het kleurendiagram en wordt uitgedrukt door een percentage.

Chromaticiteitsdiagram

De gekleurde zone in dit diagram vertegenwoordigt de sRGB-kleurruimte,  een vooraf gedefinieerde kleurruimte die wordt gebruikt voor webcontent. 

Het kleurengamma van een scherm is een belangrijke eigenschap: is het te beperkt, dan heeft het scherm maar een kleine selectie kleuren om mee te werken en zullen kleuren minder levendig, doffer of onnauwkeurig lijken.

3. Contrast en zwartniveaus op het computerscherm

Een scherm met een beter contrast (verhouding van één zwarte pixel tot één witte pixel), een betere lineariteit van de grijswaarden (grijstinten zijn gelijkmatig verdeeld) en een betere kleurnauwkeurigheid zal een duidelijkere inhoud weergeven.

De lineariteit van de grijswaarden meet hoe gelijkmatig verdeeld grijstinten in een afbeelding lijken te zijn van zwart naar wit. Een ongelijkmatige weergave van de schaduwen (slechte lineariteit van de grijswaarden) kan leiden tot een slechte beeldkwaliteit, verlies van details, ongelijkmatige overgangen tussen grijstinten, verlies van details in schaduwen of hooglichten, inconsistente kleurweergave en kleurbanding.

4. Verversingssnelheid en responstijd van het pc-scherm

De verversingssnelheid wordt gemeten in Hertz (Hz) en komt overeen met het aantal keren per seconde dat een scherm een nieuw beeld kan weergeven. Concreet: heeft je scherm een verversingssnelheid van 60 Hz, dan betekent dit dat het beeld 60 keer per seconde wordt vernieuwd.

Klassieke desktopschermen hebben een verversingssnelheid tussen 60 en 75 Hz, wat meer dan genoeg is voor de meeste gebruikers. 

Speel je videogames, vooral shootinggames, dan zal een verversingssnelheid van 120 Hz of meer beter aan je behoeften beantwoorden. Op voorwaarde natuurlijk dat je de juiste hardware hebt (grafische kaart, video-uitgang enz.)

De verversingssnelheid is weliswaar slechts een specificatie. De werkelijke prestaties kunnen heel uiteenlopend zijn: het scherm kan 60, 120, 144 of zelfs 240 beelden per seconde weergeven en de pixels moeten ook kunnen volgen en snel genoeg oplichten.

Het beste computerscherm kiezen op basis van jouw behoeften: kantoor, ontwerp of  videogames

Een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen wanneer je een scherm kiest is waar je het voor gebruikt:

  • Kantoorwerk: tekstverwerking, Excel-spreadsheets, ... 
  • Grafisch ontwerp, digitale kunst: creatieve tools zoals de Adobe-suite
  • Gaming: voor veeleisende games waarbij weergavesnelheid belangrijk is

De criteria voor de kwaliteit van de beeldweergave van pc-schermen variëren sterk. In dit deel leggen we uit waar je op moet letten naargelang van je behoeften. 

Wat is het beste computerscherm voor jouw behoeften? 

Je weet nu wat er achter de verschillende prestatiemetingen zit en je hebt je selectiecriteria bepaald op basis van jouw gebruik: kantoorwerk, grafisch ontwerp of digitale kunst.

Onze experts hebben het beste computerscherm voor jou getest en uitgekozen om je te helpen bij je werk of je hobby's.  

Ben je nog altijd op zoek naar een computerscherm? 

Wil je nog een stapje verder gaan en andere modellen vergelijken, of hoor je gewoon graag van onze experts wat zij vinden van het scherm dat je op het oog hebt, dan helpt onze koopwijzer jou bij het maken van de juiste keuze. 

Vind hier het beste computerscherm op jouw maat