Dossier

Hoe reinig je je computerscherm?

23 juni 2023

Of je nu een desktop pc of een laptop gebruikt, het is nooit leuk om je documenten of een filmpje te bekijken op een vies scherm. Je neemt best je voorzorgen voordat je je scherm zelf probeert te reinigen. Volg ons advies in 5 stappen om het reinigingsproces te optimaliseren en beschadiging te voorkomen.

Gebruik niet om het even welk doekje

We raden af om een vaatdoek te gebruiken om vuil van je scherm te verwijderen. Dit soort doek schuurt waarschijnlijk lichtjes en kan onherstelbare krassen maken op het scherm. Om het scherm helder te houden, kies je best meer geschikte schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld een microvezeldoekje, zoals hieronder wordt uitgelegd.

Gebruik geen huishoudproducten

Het gebruik van bijtende huishoudelijke producten kan grote schade veroorzaken aan je computerscherm. Hoewel computerwinkels traditioneel een heel gamma aan reinigingsproducten aanbieden die bedoeld zijn voor beeldschermen, heb je die niet echt nodig. Vermijd het gebruik van ruitenreinigers of andere mogelijk corrosieve producten. Deze stoffen kunnen de coating van je scherm beschadigen en het zichtbaarheidsprobleem nog verergeren.

Reinig je scherm veilig en doeltreffend in 5 stappen

Volg deze vijf eenvoudige stappen om je computerscherm op de juiste manier schoon te maken.

1. Schakel je computer uit en haal de stekker uit het stopcontact

Zet je computer uit en haal de stekker uit het stopcontact voordat je je scherm begint schoon te maken. Zo hou je het veilig voor jezelf én voor het toestel.

2. Koppel eventueel ook je externe scherm los

Als je een extern scherm reinigt, koppel dit dan eerst los van je pc. Op die manier kan je makkelijker aan het scherm en verklein je het risico op schade door ongelukken.

3. Gebruik een droge microvezeldoek om het oppervlak van het scherm schoon te vegen

Neem een droge microvezeldoek en veeg het oppervlak van het scherm voorzichtig schoon in cirkelvormige bewegingen. Druk niet te hard, want te veel druk kan het scherm beschadigen.

4. Gebruik een licht vochtige microvezeldoek voor vlekken

Voor hardnekkige vlekken, kun je een microvezeldoek lichtjes bevochtigen. Gebruik de microvezeldoek om vlekken te verwijderen die je niet weg krijgt met een droge doek, maar zorg ervoor dat het doekje ook niet te nat is.

5. Maak wat nog vochtig is droog

Veeg wat na het schoonmaken van het scherm nog vochtig is, droog. Gebruik een droge microvezeldoek om elk spoor van vocht te verwijderen en het scherm helemaal droog te maken.

Geniet van optimale werkruimte dankzij een tweede scherm

Werk je vaak thuis, dan kan investeren in een tweede scherm je werk een stuk vergemakkelijken doordat je meer ruimte hebt om meerdere vensters weer te geven. Bekijk onze koopwijzer voor computerschermen om het scherm te vinden dat het best bij je past.

Naar onze koopwijzer