Dossier

Het einde van Windows 7: onze tips om een ander besturingssysteem te kiezen

15 januari 2020

Microsoft heeft de ondersteuning van Windows 7 op 14 januari 2020 stopgezet. Het wordt dus tijd om een andere koers te varen. Waarom moet je overstappen op een ander besturingssysteem? Welke opties heb je? We beantwoorden al je vragen.

Waarom stop je beter met Windows 7?

Nu Microsoft de ondersteuning van Windows 7 voor particulieren heeft stopgezet, zul je als gewone gebruiker geen updates en beveiligingspatches meer krijgen voor dit besturingssysteem. Er wordt dus sterk afgeraden om Windows 7 nog te gebruiken, omdat eventueel later ontdekte veiligheidslekken nooit zullen worden gedicht. Bovendien zijn de zwakke plekken een kolfje naar de hand van hackers.

We geven een woordje uitleg en zeggen je wat je moet doen om van besturingssysteem te veranderen afhankelijk van je behoeften.

Waarom is Windows 7 verouderd?

Windows 7 zag het licht in 2009 en is dus meer dan tien jaar oud. Volgens Microsoft heeft het hiermee zijn maximale “levensduur” bereikt. In deze periode is de technologie enorm geëvolueerd, net als de beveiligings- en prestatievereisten. Het kost de makers dus steeds meer tijd om een besturingssysteem up-to-date te houden dat steeds minder gebruikers telt.

Kan ik Windows 7 nog gebruiken in 2020?

Je computer met Windows 7 blijft nog gewoon werken, maar wordt wel kwetsbaarder voor virussen en andere malware. Microsoft brengt immers geen updates meer uit, ook niet als er een veiligheidslek wordt ontdekt. Hackers en andere partijen met slechte bedoelingen kunnen van deze situatie gebruikmaken door zich op de zwakke plekken van Windows 7 te richten.

Hoewel het dus technisch gezien geen probleem is om met Windows 7 verder te werken, wordt dit sterk afgeraden. Tenzij de computer volledig wordt losgekoppeld van het internet – waardoor de risico’s aanzienlijk verminderen. Maar kunnen we tegenwoordig nog zonder internetverbinding op onze pc?

Zijn er nog meer redenen om over te stappen?

Ja, maar die zijn minder urgent. Nu de ondersteuning van Windows 7 is gestopt zullen software- en hardwarefabrikanten bijvoorbeeld steeds minder geneigd zijn om er updates voor uit te brengen.

Niet alleen het besturingssysteem is dus verouderd, ook de toepassingen zullen steeds minder aangepast zijn. Mettertijd zal Windows 7 steeds minder bruikbaar zijn.