Dossier

Het einde van Windows 7: onze tips om een ander besturingssysteem te kiezen

23 oktober 2019

23 oktober 2019
Microsoft zet binnenkort de ondersteuning van Windows 7 stop. Het wordt dus tijd om een andere koers te varen. Waarom moet je overstappen op een ander besturingssysteem? Welke opties heb je? We beantwoorden al je vragen.

Waarom stop je beter met Windows 7?

Op 14 januari 2020 stuurt Microsoft Windows 7 met pensioen. Dit betekent dat ze geen updates en beveiligingspatches meer zullen uitbrengen voor dit besturingssysteem. Er wordt sterk afgeraden om Windows 7 nog te gebruiken, omdat eventueel later ontdekte veiligheidslekken nooit zullen worden gedicht. Bovendien zijn de zwakke plekken een kolfje naar de hand van hackers.

We geven een woordje uitleg en zeggen je wat je moet doen om van besturingssysteem te veranderen afhankelijk van je behoeften.

Waarom is Windows 7 verouderd?

Windows 7 zag het licht in 2009 en is dus meer dan tien jaar oud. Volgens Microsoft heeft het hiermee zijn maximale “levensduur” bereikt. In deze periode is de technologie enorm geëvolueerd, net als de beveiligings- en prestatievereisten. Het kost de makers dus steeds meer tijd om een besturingssysteem up-to-date te houden dat steeds minder gebruikers telt.

Kan ik Windows 7 nog gebruiken in 2020?

Ook na januari 2020 blijft je computer met Windows 7 nog gewoon werken. Hij wordt wel kwetsbaarder voor virussen en andere malware. Microsoft brengt immers geen updates meer uit, ook niet als er een veiligheidslek wordt ontdekt. Hackers en andere partijen met slechte bedoelingen zullen van deze situatie graag gebruikmaken door zich op de zwakke plekken van Windows 7 te richten.

Hoewel het dus technisch gezien geen probleem is om met Windows 7 verder te werken, wordt dit sterk afgeraden. Tenzij de computer volledig wordt losgekoppeld van het internet – waardoor de risico’s aanzienlijk verminderen. Maar kunnen we tegenwoordig nog zonder internetverbinding op onze pc?

Zijn er nog meer redenen om over te stappen?

Ja, maar die zijn minderurgent. Wanneer de ondersteuning van Windows 7 bijvoorbeeld eindigt, zullen software- en hardwarefabrikanten ook steeds minder geneigd zijn om updates voor Windows 7 uit te brengen. Niet alleen het besturingssysteem zal dus verouderd raken, ook de toepassingen zullen steeds minder aangepast zijn. Mettertijd zal Windows 7 steeds minder bruikbaar zijn.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deel je mening of stel je vraag in de groep Computers van onze community Communicatie & multimedia .

7 reacties

User name
ROBERT VANDEBORNE
22/03/2019

Beste,
Overgang van Windows7 naar 10 verloopt vlot. Het is een zwaar programma.
Het geeft meer mogelijkheden maar het wordt eveneens commerciëler.

Ik vind het een aanrader om over te stappen en met geduld het nieuwe programma te installeren

User name
FRANCOIS VAN SANDE
29/03/2019

Ben ook nog steeds een Windows 7 gebruiker.
Ik gebruik al jaren het programma WORKS als database programma.
Bij overschakelen naar Win 10 kan ik dit programma niet meer gebruiken en bijgevolg ook mijn databases niet.

User name
CHRIS KENIS
09/04/2019

je kan works niet installeren op een W10 maar blijkbaar blijft works werken als je een upgrade van W7 naar W10 doet, als je eerst een kopie maakt van je systeem kan je dat uitproberen en terugdraaien als het toch niet werkt,

User name
WALRAEVE W
10/04/2019

windows 10 geïnstalleerd op twee computers.
Een notebook Samsung met upgrade van win7 naar win10. Het testprogramma gaf groen licht.... Win10 werkte goed (op de Fn toetsen van het klavier na) tot aan de eerste grote upgrade. Vond de reden niet, repair werkte niet, maar kon gelukkig een vroegere toestand herinstalleren.... Ik heb upgrade uitgeschakeld want anders begint alles opnieuw... Ik vermoed problemen met oude drivers. Ervaar dat win10 te zwaar is voor het toestel....

Een desktop met i7 processor... Ik draaide win7 en win 10 (originele versie) in dual boot. Draaide ook goed tot aan de upgrade. Enkel herinstalleren kon helpen. Maar ook hier zou het probleem zich wellicht hernieuwen. Ik heb win10 er af gegooid en werk nog enkel met win7 (voor mij de beste windowsversie ooit).

Zonder die verplichte en omvangrijke upgrades waar je zelf niets aan kunt sturen, was er vermoedelijk geen probleem geweest.

User name
MARINA PIMPERNEL
10/05/2019

heb ook windows 10 gratis upgrade gedaan en in begin verliep vlot tot 1ste update. Liep kompleet in het honderd op beide PC. (werkten daarvoor met Wind. 8) beide harde schijven gecracht. Nieuwe schijven moeten steken en nu werk ik nog steeds met Windows 8.1. Windows 10 moet voor mij niet meer

User name
Tillie 🌹
12/10/2019

Hallo,

Mij hebben ze aangeraden om een nieuwe laptop aan te schaffen want veel van de vorige series laptops (Windows 7) hebben het vermogen niet om Windows 10 correct te installeren. Vaak ontstaan er dan ongewild fouten in het systeem en kan uiteindelijk tot een crash/vastlopen van je pc betekenen. Alle data lost en laptop is niet meer te herstellen...
Dus dan heb je geïnvesteerd in de aankoop van dat windows 10 update pack en is dan mislukt door te zwakke oude laptop die bij overmaat ook nog is de geest gelaten heeft...
Dus kreeg ik de aanbeveling een nieuwe laptop met reeds geïnstalleerd besturingssysteem van windows 10 aan te schaffen en zal ook naar behoren kunnen werken

User name
JENNY VANDENDRIESSCHE
07/11/2019

Misschien een goede tip voor personen met een verouderde laptop of pc die windows 10 niet aankan, even denken aan een linux distributie installeren op de oudere pc. Dan heb je nog iets aan de oude laptop of pc.Heb hier een laptop die +10 jaar oud is en die draaid een linux distributie die heel stabiel is en makkelijk om mee te werken.

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies