Nieuws

5 belangrijke vragen over Windows 11 beantwoord

07 oktober 2021

De uitrol van Windows 11 is begonnen. Hoe download en installeer je de upgrade, is je computer compatibel, is het de moeite waard...? 5 belangrijke vragen beantwoord.

Windows 11 is nu beschikbaar. Is het de moeite om meteen over te stappen naar de nieuwe versie van het besturingssysteem? Niet echt. We geven de nodige tekst en uitleg.

Wanneer is Windows 11 beschikbaar?

Microsoft heeft Windows 11 officieel gelanceerd op dinsdag 5 oktober 2021. Maar dat betekent niet dat alle compatibele pc's met Windows 10 al kunnen upgraden. De uitrol is aan de gang en zal naar verwachting tot 2022 duren. Als je een compatibele computer hebt, zul je dus misschien iets langer moeten wachten. Klik op Start > Instellingen > Windows Update om te zien of je pc (al) klaar is voor de upgrade.

Is mijn pc compatibel?

Om Windows 11 te kunnen draaien, moet je computer aan bepaalde eisen voldoen, waarvan TPM 2.0 en processor de strengste zijn. Als je pc deze beruchte beveiligingschip niet heeft of als je CPU niet op de lijst van Microsoft staat, zit je in de problemen. Je kunt achterhalen of je pc compatibel is door de gratis en recent bijgewerkte tool PC Health Check te downloaden. Kijk ook eens naar de TPM tips, want het kan zijn dat je de module hebt zonder dat ze goed geconfigureerd is.

Kan ik Windows 11 nog steeds installeren op een niet-compatibele pc?

Technisch gezien zou dat mogelijk zijn. Op zijn officiële website geeft Microsoft details over de manieren om Windows 11 te installeren, waaronder deze om het besturingssysteem te installeren op een pc die niet aan de minimale configuratievereisten voldoet. "Als je doorgaat met het installeren van Windows 11 op een pc die niet aan de vereisten voldoet, wordt die pc niet langer ondersteund en heb je geen recht op updates," waarschuwt het bedrijf echter. Het wordt dus sterk afgeraden...

Hoeveel kost het?

In principe is Windows 11 gratis voor gebruikers van compatibele pc's met Windows 10. Het probleem is dat Microsoft met zijn strenge criteria en dit veiligheidsvoorwendsel de consument aanmoedigt om relatief recente, niet-compatibele pc’s aan de kant te laten en een nieuwe computer te kopen. Laat je niet beïnvloeden! Windows 11 is niet je enige toevluchtsoord.

Moet ik mijn computer upgraden naar Windows 11?

Wees beter wat geduldig. Windows 11 biedt dan wel verbeterde efficiëntie en ziet er moderner uit, maar het had even goed Windows 10.2 kunnen heten. Als je pc compatibel is, forceer het lot dan niet en wacht tot de upgrade wordt aangeboden via Windows Update. De kans op een stabiele versie zal alleen maar toenemen. Heb je een compatibele pc, vergeet dan niet dat Windows 10 nog tot oktober 2025 door Microsoft zal worden ondersteund. Het nieuwe trekt misschien aan, maar er is absoluut geen haast om te upgraden naar Windows 11.

Niets weerhoudt je er trouwens van om te kiezen voor een alternatief, zoals het open source besturingssysteem Linux.

Naar ons dossier over Linux

Op zoek naar een nieuwe pc? Raadpleeg onze koopwijzer

Of het nu door Windows 11 komt of niet, een nieuwe pc kiezen is niet altijd gemakkelijk. Onze koopwijzer laptops helpt je de computer te vinden die aan jouw eisen voldoet.

66 Goede
kwaliteit
Laptops
Referentieprijs  699,00
65 Goede
kwaliteit
Laptops
Referentieprijs  729,00
70 Goede
kwaliteit
Laptops
Referentieprijs  799,00