Dossier

Herlaadbare of niet-herlaadbare batterijen, wat moet je kiezen?

03 augustus 2023
batterijen kiezen

Herlaadbare batterijen zijn voordeliger op termijn en milieuvriendelijker, want ze veroorzaken minder afval. Maar in sommige gevallen bieden niet-herlaadbare batterijen aanzienlijke voordelen. Hoe kies je tussen beide soorten?

Waarin verschilt een herlaadbare batterij van eentje voor eenmalig gebruik ?

De meest gebruikte herlaadbare AA- en AAA-batterijen zijn van het type NiMH (voluit: nikkel-metaalhydride). Je kan ze heel vaak weer opladen, ze werken goed bij zware belasting (autootjes met afstandsbediening, flitsers van fototoestellen) en ze beginnen na een tijd niet te lekken.

AA- en AAA-batterijen voor eenmalig gebruik zijn daarentegen alkalinebatterijen die moeten worden gerecycleerd als ze ontladen zijn. Ze zijn goedkoper bij aankoop en verliezen geen energie als ze niet gebruikt worden.

Prijsvergelijking tussen herlaadbare en niet-herlaadbare batterijen

Je vindt herlaadbare batterijen in allerlei prijsklassen, afhankelijk van het merk. Hun kostprijs kan zelfs enorm variëren, sommige kosten tot … vier keer meer dan andere. Anderzijds zijn batterijen voor eenmalig gebruik soms heel goedkoop bij aankoop.

Hoeveel kosten herlaadbare batterijen?

De prijs van herlaadbare batterijen kan oplopen tot bijna 22 euro voor maar 4 batterijtjes! Je zou niet de eerste consument zijn die zich laat afschrikken door zo’n investering, vooral omdat je ook nog eens een oplader moet kopen.

Maar als je een beetje zoekt en wegblijft van de grote merken, dan vind je veel interessantere koopjes. Je betaalt dan maar € 5 voor 4 batterijen, bijvoorbeeld van de merken LADDA bij IKEA of Tronic bij Lidl.

Hoeveel kosten niet-herlaadbare batterijen?

Alkalinebatterijen zijn bij aankoop veel goedkoper. Je vindt er makkelijk 4 voor ongeveer 1 euro. Met onze test van 2020 hebben we trouwens aangetoond dat bepaalde merken echt wel mooie prestaties neerzetten.

Je hebt geen extra toestel nodig om ze op te laden, maar daar staat dan weer tegenover dat je ze maar één keer kan gebruiken.

Voordelen van herlaadbare batterijen in vergelijking met niet-herlaadbare

Oplaadbare batterijen bieden veel voordelen, die de hogere prijs in vergelijking met alkalinebatterijen kunnen compenseren.

Herlaadbare batterijen zijn voordeliger

Als je ze aankoopt, zijn ze een pak duurder, maar op langere termijn komen oplaadbare batterijen goedkoper uit. Om de aankoopprijs ervan terug te verdienen, moet je ze maar 5 tot 7 keer opnieuw gebruiken, afhankelijk van het merk. En dat terwijl sommige van deze batterijen meer dan 200 keer zijn te hergebruiken.

Herlaadbare batterijen zijn beter voor het milieu

Volgens onze tests behouden herlaadbare batterijen van sommige merken ook na 200 keer gebruiken en herladen tot 90% van hun oorspronkelijke capaciteit. Voor toestellen die veel energie verbruiken of die je regelmatig gebruikt, betekent dat veel afval uitgespaard!

Herlaadbare batterijen presteren beter

Alkalinebatterijen hebben een hogere spanning (1,5 V) dan herlaadbare NiMH-batterijen (1,2 V). Het lijkt dus logisch om te denken dat ze beter presteren.

Toch komen juist herlaadbare batterijen als winnaars uit dit duel als de batterijen intensief gebruikt worden, zoals in speelgoed met afstandsbediening of de flitser van een fototoestel.

De verklaring hiervoor is dat herlaadbare batterijen de hele tijd een constant energieniveau leveren. Alkalinebatterijen beginnen weliswaar met een hogere spanning, maar die vermindert geleidelijk.

Voordelen van herlaadbare batterijen in vergelijking met niet-herlaadbare

Herlaadbare batterijen moet je … opladen

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar je moet er wel regelmatig aan denken. Anders zijn ze niet opgeladen als je ze nodig hebt. Met niet-herlaadbare batterijen hoef je nergens aan te denken: je haalt ze uit hun verpakking en ze zijn gebruiksklaar.

Herlaadbare batterijen verliezen energie zonder dat je ze gebruikt

Het probleem met herlaadbare batterijen is dat ze over een bepaalde periode hun lading vanzelf verliezen, ook als ze ongebruikt in een doosje zitten. Een aantal batterijtjes op voorhand opladen, zodat ze klaarliggen als je ze nodig hebt, is dus niet echt mogelijk.

Op dit punt scoren alkalinebatterijen beter: ze verliezen geen energie als je ze niet gebruikt. Ze zijn dus vooral geschikt voor energiezuinige of weinig gebruikte toestellen.

Spanningsverschil tussen herlaadbare en wegwerpbatterijen

Herlaadbare batterijen hebben een lagere spanning (1,2 V) dan niet-herlaadbare (1,5 V). Dat kan problemen opleveren bij toestellen die specifiek ontworpen zijn om te werken met een spanning van 1,5 V. Dit geldt vooral voor toestellen die meerdere in serie geschakelde batterijen gebruiken.

Wanneer kiezen voor herlaadbare batterijen, wanneer voor niet-herlaadbare?

Of je beter herlaadbare dan wel niet-herlaadbare batterijen kiest, heeft vooral te maken met de manier waarop je die batterijen gaat gebruiken. We zetten enkele gevallen op een rijtje.

Welke batterijen voor toestellen die veel energie verbruiken?

Voor energieverslindende toestellen met een constante energiebehoefte, zoals rijdend speelgoed met afstandsbediening of de flitser van een fototoestel, zijn herlaadbare batterijen veruit de beste keuze. Dat komt door hun meer constante energietoevoer dan alkalinebatterijen. Bovendien verdienen ze zichzelf heel snel terug!

Welke batterijen voor energiezuinige en/of zelden gebruikte toestellen?

Maar voor toestellen die weinig energie verbruiken of die je maar af en toe nodig hebt, zijn herlaadbare batterijen niet interessant. Ze verliezen immers ook energie als het toestel uitgeschakeld is en zullen dus vaak leeg zijn als je ze wil gebruiken.

Neem bijvoorbeeld een afstandsbediening die je maar zelden gebruikt: niet-herlaadbare batterijen zijn voordeliger, omdat hun energieniveau alleen maar daalt als ze stroom leveren.

Batterijen kiezen op basis van de vereiste spanning

Sommige toestellen die alleen maar (goed) functioneren bij een spanning van 1,5 V laten je geen keuze. Zoals gezegd hebben herlaadbare batterijen slechts een spanning van 1,2 V. Je bent dan dus wel verplicht om alkalinebatterijen te gebruiken.

De milieu-impact van batterijen

Uiteraard kan ook bezorgdheid voor het milieu de doorslag geven om voor een bepaald type batterij te kiezen. Herlaadbare batterijen zijn makkelijk meer dan honderd keer te gebruiken en leveren dus veel minder afval op!

Herlaadbare batterijen: zijn de duurste ook de beste?

Heb je besloten om herlaadbare batterijen te kopen, maar kijk je verbaasd naar de grote prijsverschillen tussen de merken? Om je te helpen de beste keuze te maken, hebben onze experts voor jou verschillende merken vergeleken, van de duurste tot de goedkoopste.

Ontdek de testresultaten van herlaadbare batterijen