Nieuws

Spotify laat consument in de kou staan

05 maart 2018
Spotify

Enkele weken geleden kondigde Spotify aan dat het de ondersteuning van zijn populaire dienst Spotify Connect voor een hele reeks van muziekinstallaties had stopgezet. Bijgevolg konden bepaalde Spotifygebruikers niet langer van hun smartphone, tablet of pc naar de muziekinstallatie streamen. Door het gebrek aan zekerheid raden we Spotify voor dat soort gebruik momenteel af.

Groot was onze verbazing toen we enkele weken geleden vernamen dat de razend populaire functie Spotify Connect niet meer ondersteund zou worden voor een hele reeks van luidsprekers en versterkers. Spotify Connect maakt het mogelijk dat je je smartphone of tablet als afstandsbediening gebruikt terwijl je je muziek van Spotify afspeelt op je speaker(s) of muziekinstallatie.

Het gevolg van de opgeschorte ondersteuning is dat je niet langer via wifi muziek naar bepaalde installaties kunt streamen.

Een software-update volgens Spotify

Een wel heel bizarre wending, vonden we. Zeker nadat bleek dat het ook muziekinstallaties betreft die nog maar enkele jaren oud zijn.

Navraag bij Spotify leerde ons dat de oorzaak voor de plotse verandering een software update zou zijn die jammer genoeg als gevolg had dat bepaalde muziekinstallaties niet meer konden worden ondersteund. Daarbij ook dure speakers of receivers van onder andere Yamaha, Marantz, Dynaudio, B&O , Denon, Onkyo, Pioneer… die stuk voor stuk meer dan € 1 000 hebben gekost.

De oplossing volgens Spotify? Een andere muziekinstallatie kopen of een extra toestel aanschaffen zoals een Chromecast of een Bluetooth Dongle.

Geplande veroudering volgens ons

We stellen ons daar ernstige vragen bij. We zijn altijd lovend geweest over Spotify Connect omdat het een gebruiksvriendelijke functie is van Spotify die je toelaat om zonder onderbrekingen naar je muziek te luisteren, maar nu laat Spotify een deel van zijn klanten serieus in de kou staan.

De verklaring die Spotify geeft, is voor ons niet toereikend. Hoe kan de software het probleem zijn als zelfs de basisfuncties in Spotify iOS 4 app – een app die dateert van april 2012 - nog worden ondersteund, maar veel recentere toestellen niet? Bovendien is het helemaal niet duidelijk waarop de selectie is gebaseerd van toestellen die niet meer compatibel zijn. Die lijst vind je overigens hier.

Wij denken veeleer aan geplande veroudering waarbij de firma die een dienst levert (Spotify) van de ene dag op de andere kan beslissen welke hardware producenten ze buitenspel zet en met hen ook de consumenten die hun producten heeft gekocht. In principe is dit ook in strijd met het initiatief van de Europese Commisie om aan te zetten tot duurzamere consumptie via het zogenaamde “EU action plan for the Circular Economy”.

Andere manieren om naar Spotify te luisteren

Ben je zelf een van die gedupeerden dan kun je wel nog naar Spotify blijven luisteren via je smartphone, tablet, of pc. Wil je dat het via je muziekinstallatie ook nog functioneert, dan zul je een extra toestel moeten kopen. Bijvoorbeeld een Chromecast (of een Chromecast Audio) of een Bluetooth Dongle. Of je moet natuurlijk de hele versterker vernieuwen.

Wij stellen ons advies omtrent Spotify dan ook bij en raden af om de dienst te gebruiken als je ook muziek in de huiskamer wenst. Er bestaat momenteel immers geen enkele duidelijkheid over hoe lang je muziekinstallatie ondersteund wordt.

Vind een wifi-speaker op maat voor jou

Ben je op zoek naar draadloze wifi-speakers?