Dossier

Hifi en homecinema: de juiste keuze

07 november 2019
aankoopgids audio

Een degelijk hifisysteem staat garant voor urenlang luisterplezier. Of je nu kiest voor een klassieke stereoketen of een homecinemasysteem, al dan niet met losse elementen, er is keuze genoeg. Om je optimaal van al je geluidsbronnen te laten genieten, zetten we enkele tips op een rijtje.

Inleiding

Door het commerciële succes van homecinemasystemen vergeten we wel eens – ten onrechte – dat de goede oude hifisystemen nog steeds heel wat audiofielen weten te bekoren. Genieten van een audiovisuele bioscoopervaring in je woonkamer (vaak met 6, 7 of meer luidsprekers) of van muziek via twee luidsprekers? Die twee benaderingen hoeven elkaar niet uit te sluiten. Integendeel, het gaat om een heel verschillende luisterervaring, harmonieus te combineren met één en dezelfde installatie.

Onze belangrijkste aanbeveling: bepaal eerst je wensen en behoeften als je een nieuw audiosysteem aankoopt. Vertel de verkoper over je luister- en kijkgewoonten, reeds aanwezige toestellen en favoriete muziek- en filmgenres. Laat de verkoper de nodige tijd uittrekken om je blind naar de toestellen te laten luisteren, zonder dat je weet welk model “aan het woord is”. Het best doe je deze luistertests met enkele van je favoriete nummers.

Voor je naar de winkel stapt, is het belangrijk dat je al een zekere basiskennis hebt en een preselectie maakt van toestellen die in aanmerking zouden kunnen komen. De resultaten van onze verschillende tests kunnen daarbij helpen.

Dit dossier geeft wat meer inzicht in de verschillende mogelijkheden op het vlak van geluidsweergave. Gezien de verscheidenheid van de markt is het echter onmogelijk om een exhaustief overzicht te geven.