Dossier

Hifi en homecinema: de juiste keuze

10 maart 2014
aankoopgids audio

10 maart 2014

Een degelijk hifisysteem staat garant voor urenlang luisterplezier. Of u nu kiest voor een klassieke stereoketen of een homecinemasysteem, al dan niet met losse elementen, er is keuze genoeg. Om u optimaal van al uw geluidsbronnen te laten genieten, zetten we enkele tips op een rijtje.

Inleiding

Door het commerciële succes van homecinemasystemen vergeten we wel eens – ten onrechte – dat de goede oude hifisystemen nog steeds heel wat audiofielen weten te bekoren. Genieten van een audiovisuele bioscoopervaring in uw woonkamer (vaak met 6, 7 of meer luidsprekers) of van muziek via twee luidsprekers? Die twee benaderingen hoeven elkaar niet uit te sluiten. Integendeel, het gaat om een heel verschillende luisterervaring, harmonieus te combineren met één en dezelfde installatie.

Onze belangrijkste aanbeveling: bepaal eerst uw wensen en behoeften als u een nieuw audiosysteem aankoopt. Vertel de verkoper over uw luister- en kijkgewoonten, uw reeds aanwezige toestellen en uw favoriete muziek- en filmgenres. Laat de verkoper de nodige tijd uittrekken om u blind naar de toestellen te laten luisteren, zonder dat u weet welk model “aan het woord is”. Het best doet u deze luistertests met enkele van uw favoriete nummers.

Voor u naar de winkel stapt, is het belangrijk dat u al een zekere basiskennis hebt en een preselectie maakt van toestellen die in aanmerking zouden kunnen komen. De resultaten van onze verschillende tests kunnen u daarbij helpen.

Dit dossier geeft wat meer inzicht in de verschillende mogelijkheden op het vlak van geluidsweergave. Gezien de verscheidenheid van de markt is het echter onmogelijk om een exhaustief overzicht te geven.