Dossier

AV-receivers: ons advies

04 november 2019
AV receivers

Een goede AV-receiver moet drie kwaliteiten hebben: een getrouwe geluidsweergave met degelijk surroundeffect, voldoende mogelijkheden en hoogstaande technische prestaties. En dat alles tegen een redelijke prijs.

Inleiding

Of je nu houdt van romantische komedies, thrillers, sciencefiction, of concerten, een degelijk homecinemasysteem moet je het gevoel geven dat je er middenin zit. Het moet je dus dezelfde audiovisuele beleving bezorgen als in de bioscoop.

AV-receivers vormen het hart van zo’n homecinemasysteem. Langs de ene kant verwerkt de receiver signalen van je brontoestel (een decoder voor digitale tv, een Blu-rayspeler, een tablet, een pc, een spelconsole enz.). Langs de andere kant stuurt hij beelden naar je scherm (tv of projector) en het (versterkte) geluid naar je luidsprekers.

Hoeveel luidsprekers heb je nodig? Bij de klassieke opstelling van een homecinemasysteem staan er drie voor jou (twee stereospeakers en één centrale luidspreker) en twee achter jou voor een surroundeffect, terwijl een subwoofer de lage tonen weergeeft door de muren te doen “daveren”. Men spreekt dan ook van een 5.1-systeem of surroundsysteem, omdat het geluid jou als het ware omringt.

Een 7.1-receiver, die gemiddeld duurder is, creëert een surroundeffect met 7 luidsprekers en een subwoofer of met een 5.1-systeem en een bijkomend paar luidsprekers, dat je meestal in een andere ruimte kunt plaatsen (slaapkamer, bureau, badkamer,…) en apart kunt bedienen.

De beste toestellen combineren drie troeven: uitgebreide aansluitingsmogelijkheden, hoogstaande technische prestaties en een uitstekende geluidskwaliteit. En dat uiteraard tegen een correcte prijs.