Dossier

AV-receivers

10 januari 2019
AV receivers

10 januari 2019

Een goede AV-receiver moet drie kwaliteiten hebben: een getrouwe geluidsweergave met degelijk surroundeffect, voldoende mogelijkheden en hoogstaande technische prestaties. En dat alles tegen een redelijke prijs.

Inleiding

Of u nu houdt van romantische komedies, thrillers, sciencefiction, of concerten, een degelijk homecinemasysteem moet u het gevoel geven dat u er middenin zit. Het moet u dus dezelfde audiovisuele beleving bezorgen als in de bioscoop.

AV-receivers vormen het hart van zo’n homecinemasysteem. Langs de ene kant verwerkt de receiver signalen van uw brontoestel (een decoder voor digitale tv, een Blu-rayspeler, een tablet, een pc, een spelconsole enz.). Langs de andere kant stuurt hij beelden naar uw scherm (tv of projector) en het (versterkte) geluid naar uw luidsprekers.

Hoeveel luidsprekers hebt u nodig? Bij de klassieke opstelling van een homecinemasysteem staan er drie voor u (twee stereospeakers en één centrale luidspreker) en twee achter u voor een surroundeffect, terwijl een subwoofer de lage tonen weergeeft door de muren te doen “daveren”. Men spreekt dan ook van een 5.1-systeem of surroundsysteem, omdat het geluid u als het ware omringt.

Een 7.1-receiver, die gemiddeld duurder is, creëert een surroundeffect met 7 luidsprekers en een subwoofer of met een 5.1-systeem en een bijkomend paar luidsprekers, dat u meestal in een andere ruimte kunt plaatsen (slaapkamer, bureau, badkamer,…) en apart kunt bedienen. Wij hebben zowel 7.1- als 5.1-receivers getest.

Onze Beste Kopen bieden allemaal drie troeven: uitgebreide aansluitingsmogelijkheden, hoogstaande technische prestaties en een uitstekende geluidskwaliteit voor deze categorie. En dat uiteraard tegen een correcte prijs.