Nieuws

Ontdek de beste antivirus voor jouw situatie

07 februari 2023

Een goede onlinebeveiliging begint onder meer bij je computer. Geen betere gelegenheid dan Safer Internet Day om onze selectie van antivirusprogramma’s met jou te delen. Van de beste gratis oplossing tot de beste voor jouw besturingssysteem of gezinssituatie. We helpen jou een keuze te maken.

Kwaliteit hoeft niet altijd geld te kosten, dat geldt ook voor antivirusprogramma’s. Uit onze tests blijkt dat er zeer goede gratis antivirussoftware op de markt is. Vind je daartussen je gading niet, dan heb je uiteraard nog andere opties.

De beste gratis antivirus

Ben je een Mac-gebruiker, denk dan niet te snel dat je geen antivirus nodig hebt. Tijdens onze labotests vinden we weliswaar veel minder malafide software voor macOS dan voor Windows, maar toch zijn er gevaren. Zo ben je kwetsbaar als je dubieuze programma’s buiten de officiële app store installeert of veiligheidswaarschuwingen negeert, en kun je evengoed het slachtoffer van phishing worden.

Bitdefender Antivirus Free voor Windows

Prijs: Gratis

Gratis antivirus met weinig storende advertenties, zeker in vergelijking met andere gratis antivirussen zoals Avast, Avira of AVG.

Het programma is gebruiksvriendelijk met een goede grafische interface. Het biedt een gelijkaardige bescherming als de betalende versie, Bitdefender Internet Security maar komt met minder functionaliteiten. Zo biedt deze versie bijvoorbeeld geen beveiligde omgeving om online te bankieren.

Ook zijn er extra functionaliteiten zoals een TuneUp en VPN die je enkel kan gebruiken als je er apart voor betaalt.

Zowel de bescherming tegen malafide websites als phishing is uitstekend. Malware wordt goed tegengehouden. De antivirus kan ook goed het gedrag van onbekende malware herkennen (heuristische bescherming).

De belasting voor de computer kan wel beter. Volgens onze tests gebruikt Bitdfender Antivirus Free 500 MB RAM, terwijl de gemiddelde virusscanner 300 MB gebruikt.

Raadpleeg hier alle testresultaten van Bitdefender Antivirus free. Je kan het programma hier downloaden.

AVG Antivirus Free voor MacOS

Prijs: Gratis

Mac-gebruikers kunnen deze versie van AVG installeren: het is een deftig gratis programma dat je alle kernopties biedt die je nodig hebt. In principe is het alleen geschikt voor niet-commercieel gebruik, maar dit is niet heel duidelijk op de website.

Het programma is makkelijk te installeren en te verwijderen. De hulpfunctie kan daarentegen veel beter.

Verder merken we op dat AVG meer (en soms opdringerige) advertenties toont dan vorig jaar. Maar het blijft dan ook een gratis programma.

Lees hier alle testresultaten van AVG Antivirus Free voor macOS. Je kan het programma hier downloaden.

 

De beste antivirus voor Windows

Heb je interesse in een betalende optie, dan kunnen we voor Windows-gebruikers drie programma's aanbevelen.

Bitdefender Internet Security

Prijs: € 49,99/jaar voor 1 toestel (excl. promo)

Dit programma biedt over de hele lijn een uitstekende bescherming. De antivirus beschermt je goed tegen malafide websites.

Verder heeft Bitdefender Internet Security ook een anti-spamfunctie. Deze analyseert je inkomende mails en bepaalt of ze betrouwbaar zijn of niet.

Bitdefender doet het wat slechter dan de meeste andere geteste antivirusprogramma’s op het vlak van de belasting van de computer: het programma leidt tot een relatief tragere opstart en afsluittijden, gebruikt het meeste RAM-geheugen en is trager bij het kopiëren en het herhaaldelijk openen van bestanden. Wel een belangrijke kanttekening op dit vlak: op een redelijk recente laptop zal je weinig van deze vertragingen merken.

Hoewel wij sterk aanraden om met een up-to-date versie van Windows te werken kan het voor sommige gebruikers interessant zijn dat Bitdefender Internet Security Windows 8.1, 8 en 7 ondersteunt.

Raadpleeg hier alle testresultaten van Bitdefender Internet Security. Je kan het programma hier downloaden.

G Data Internet Security

logo G Data antivirus

Prijs: € 39,95/jaar voor 1 toestel (excl. promo)

Ook deze antivirus kunnen we aanraden voor Windows. Het biedt een uitstekende heuristische bescherming (herkent uitstekend het gedrag van onbekende malware) en bij het scannen van een geïnfecteerde USB-stick. Het programma is gebruiksvriendelijk, al zou het installatieproces duidelijker en simpeler kunnen.

Een nadeel? G Data Internet Security neemt de meeste plaats in (3,5 GB) van alle geteste antivirusprogramma’s. Vertraagt het downloaden van bestanden ook het meest. Al zal je hiervan op een recente laptop niet al te veel merken.

Lees hier alle testresultaten van G Data Internet Security. Je kan het programma op deze pagina downloaden.

 

Eset Internet Security

Prijs: vanaf € 51,65/jaar voor 1 toestel

Deze software scoort op bijna al onze veiligheidstests uitstekend. Het is een goed werkend en gebruiksvriendelijk programma met een eenvoudige interface.

Eset Internet Security pakt malware efficiënt aan en biedt een goede bescherming bij het scannen van een geïnfecteerde USB-stick. Om een USB-stick doeltreffend te scannen heeft het programma wel toegang nodig tot zijn database en vereist daarvoor een internetverbinding. Bij de offline-test van een USB-stick scoort dit programma bij de beteren.

Eset Internet Security toont geen noemenswaardige reclame. Wanneer je het programma aankoopt staat automatisch vernieuwen standaard geactiveerd, maar je kan dit makkelijk uitschakelen.

De bescherming tegen phishing is goed, al zijn er betere oplossingen op de markt zoals F-Secure SAFE of Bitdefender (zie verder).

Ter vergelijking met de andere twee beste programma’s voor Windows 10, Is Eset Internet Security net iets goedkoper wanneer je maar 1 licentie koopt, maar duurder wanneer je er 3 wil.

Bekijk hier alle testresultaten van Eset Internet Security. Je kan het programma hier downloaden.

De beste antivirus voor macOS

Voor MacOS-gebruikers raden we één betalende antivirus aan.

Bitdefender Antivirus for Mac

Prijs: € 39,99/jaar voor 1 toestel (excl. promo)

Dit programma biedt een goede bescherming, vooral tegen phishingwebsites. Het aantal vals-positieven (het detecteren van een virus dat er eigenlijk geen is) was ook bijzonder laag.

Het programma is vlot in gebruik en weinig belastend voor je computer. Enkel de hulpfunctie stelt zwaar teleur: niet offline beschikbaar, geen zoekfunctie, gebrek aan schermafbeeldingen en het is moeilijk om het contactcenter te bereiken voor ondersteuning.

Buiten veilig bankieren komt deze versie met weinig extra functionaliteiten. Ouderlijk toezicht was vroeger beschikbaar, maar ondertussen niet meer.

Raadpleeg hier alle testresultaten van Bitdefender Antivirus for Mac. Op deze pagina kan je het programma downloaden.

De beste antivirus voor grote gezinnen

Wanneer je met veel bent thuis en (bijna) allemaal een laptop bezit, kan het interessant zijn om naar een product te kijken waarmee je meerdere toestellen kan beveiligen.

Alternatief kan je op al je toestellen een goed scorende gratis antivirus installeren.

Bitdefender Internet Security

Prijs: € 74,99/jaar voor 10 licenties

Dit programma biedt over de hele lijn een uitstekende bescherming, maar kost wel meer dan onze andere aanrader, Sophos Home Premium.

De antivirus beschermt je goed tegen malafide websites. Verder heeft Bitdefender Internet Security ook een anti-spamfunctie. Deze analyseert je inkomende mails en bepaalt of ze betrouwbaar zijn of niet.

Bitdefender doet het wat slechter dan de meeste andere geteste antivirusprogramma’s op het vlak van de belasting van de computer: het programma leidt tot een relatief tragere opstart en afsluittijden, gebruikt het meeste RAM-geheugen en is trager bij het kopiëren en het herhaaldelijk openen van bestanden. Wel een belangrijke kanttekening op dit vlak: op een redelijk recente laptop zal je weinig van deze vertragingen merken.

Raadpleeg hier alle testresultaten van Bitdefender Internet Security. Je kan het programma hier downloaden.

Sophos Home Premium

logo sophos home premium 

Prijs: € 49,95/jaar voor 10 licenties

Dit antivirusprogramma scoort goed en is het goedkoopste voor 10 toestellen. Het programma doet het goed op onze beveiligingstests, al doen andere zoals Bitdefender Internet Security (€74,99/jaar voor 10 licenties) het beter.

Deze antivirus is wel bij de betere op het vlak van heuristische bescherming (herkennen van het gedrag van onbekende malware).

Sophos Home is zeer makkelijk te installeren en makkelijk in gebruik: Je kan alles beheren via de cloud, wat het interessant maakt als je de licentie bijvoorbeeld deelt met een familielid dat elders woont.

De hulpfunctie en de belasting van de computer stellen wel teleur.

Bekijk alle testresultaten van Sophos Home Premium. Je kan het programma op deze pagina downloaden.

Waar koop ik mijn antivirus het best?

In principe raden we aan om een antivirus altijd aan te kopen op de officiële website van de antivirusontwikkelaar. Maar het kan de moeite zijn om ook eens op betrouwbare webshops te kijken die softwarelicenties verkopen, zoals licentie2go en Nandu Software.

Soms vind je daar goedkopere licenties dan op de website van de antivirusfabrikant. Vergelijk wel altijd kritisch de prijzen en laat je niet vangen door automatische vernieuwing van je abonnement. Vaak is het tweede jaar veel duurder dan het eerste.

Raadpleeg alle testresultaten

Nog niet gevonden wat je zocht? In onze vergelijker van antivirusprogramma's vind je alle door ons geteste programma’s.

87 Topkwaliteit
Beste van
de test
Beste
koop
Veiligheids- en antivirussoftware
Gratis
87 Topkwaliteit
Beste van
de test
Veiligheids- en antivirussoftware
Referentieprijs  49,99
80 Goede
kwaliteit
Veiligheids- en antivirussoftware
Referentieprijs  86,95