Dossier

Tinnitus

28 november 2017

Jongeren beseffen te weinig dat als ze met oorsuizingen thuiskomen van een luid concert (tuut, piep, fluit, suis, zoem, gebrom …), dat de voorbode kan zijn van chronische tinnitus. Oorbescherming is aangewezen als preventie wanneer je veel decibels zult moeten trotseren.

Aandoening

Men neemt doorgaans aan dat 10 à 15 % van de bevolking een of andere vorm van tinnitus heeft. Het kan gaan om een kortstondige periode, maar het probleem kan ook maanden of zelfs jaren blijven aanslepen. Bij ongeveer 10 % van de mensen die tinnitus hebben, is het probleem echt belastend.

In de meeste gevallen is tinnitus een gevolg van overdreven lawaai. Lawaai houdt dus niet alleen een risico in dat je gehoor minder goed gaat werken, het kan ook uitmonden in tinnitus. De aandoening komt echter ook voor bij goedhorende personen. 

Hels lawaai is soms een probleem op de werkvloer. Schrijnwerkers, piloten, rockmuzikanten, personen die hele dagen met een drilboor of een kettingzaag moeten werken … hebben een risicoberoep. Maar het is ook een vrijetijdsfenomeen: jongeren die met de regelmaat van de klok op café, in megadiscotheken en bij optredens loeiharde muziek te horen krijgen, of die dat zichzelf aandoen via de oortjes van hun draagbare muziekspeler.