Dossier

Obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis

17 maart 2014
obsessief-compulsieve-persoonlijkheidsstoornis

Een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPS) kan voor het ongetrainde oog op perfectionisme lijken, maar gaat een pak verder dan dat. Personen met OCPS kunnen zich onmogelijk flexibel opstellen, en houden star vast aan lijstjes en procedures.

Aandoening

Personen met een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis, of kortweg OCPS, zijn perfectionistisch, enggeestig, overdreven gedisciplineerd en rigide. Ze hebben weinig empathie en rationaliseren alles. Ze zijn agressief, competitief en ongeduldig, en worden gedreven door tijdsdruk. Ze fixeren op details en kunnen onmogelijk ontspannen. Ze willen zichzelf én hun omgeving voortdurend onder controle houden. Ze kunnen moeilijk uitdrukking geven aan hun (woede)gevoelens en zijn geneigd om geld en andere bezittingen op te potten. Ze zijn onwrikbaar en koppig in hun relaties, en irrationeel begaan met ordelijkheid, netheid en properheid.

Zulke mensen raken vaak niet verder dan een middelmatig niveau van professioneel succes, en relaties met partners en kinderen staan vaak onder druk door hun emotionele afstandelijkheid en controlerend gedrag. Symptomen zijn erg uiteenlopend en daardoor soms moeilijk te herkennen. Het kan zich op de werkvloer bijvoorbeeld uiten in strakke planningen en standaarden, terwijl het thuis allemaal wat chaotischer mag omdat dat geen prioriteit is.