Dossier

Hepatitis C

20 maart 2015
hepatitis-c

Hepatitis C kan uitmonden in een ernstige aantasting van de lever, soms zelfs leverkanker. Vaccinatie is niet mogelijk, maar het besmettingsrisico is klein en de kansen op een efficiënte behandeling zijn sterk verbeterd door de komst van nieuwe geneesmiddelen. Voorlopig zijn die echter nog peperduur.

Aandoening

Er bestaan diverse vormen van leverontsteking, sommige gevaarlijk, andere veel minder. Leverontstekingen kunnen onder meer te wijten zijn aan virussen: hepatitis A virus, hepatitis B virus, hepatitis C virus ... Tegen de eerste twee is vaccinatie mogelijk, tegen het hepatitis C virus voorlopig niet.

Het hepatitis C virus werd pas in 1989 geïdentificeerd. Er zijn een zevental vormen van bekend, zogenaamde genotypes (waarvan de meeste verder zijn onderverdeeld in subtypes). In België komt besmetting met genotype 1 het vaakst voor (ongeveer 60%), gevolgd door genotypes 3 en 4 en genotype 2.

Prevalentie

Wereldwijd zouden ongeveer 170 miljoen mensen besmet zijn met hepatitis C. Dat is zowat 3% van de wereldbevolking. De cijfers wisselen wel sterk naargelang het continent of het land. In bijvoorbeeld Egypte bedraagt de prevalentie meer dan 10%!

In onze streken ligt de besmettingsgraad vele malen lager. Meestal maakt men gewag van ongeveer 70 000 Belgen met hepatitis C, maar over dit cijfer bestaat geen enkele zekerheid. Men neemt aan dat zowat de helft van de besmette personen niet weten dat ze geïnfecteerd zijn met het virus.

Jaarlijks overlijden wereldwijd naar schatting 350 000 mensen aan de gevolgen van hepatitis C, in België om en bij 300. Of dit veel of weinig is, is een kwestie van appreciatie. Ter vergelijking: dit is ongeveer de helft van het aantal verkeersdoden en 20 keer minder dan het aantal doden door longkanker.

Fibrose, cirrose en kanker

Het belangrijkste probleem met hepatitis C is dat de infectie kan leiden tot leverfibrose, levercirrose en zelfs leverkanker. Fibrose is het ontstaan van littekenweefsel in de lever. Bij toenemende beschadiging kan er cirrose ontstaan, waardoor ook het risico op leverfalen bestaat. Tot slot kan dan ook leverkanker ontstaan.