Dossier

Hallux valgus

17 november 2016
hallux valgus – knobbelteen – voetaandoening – scheve grote teen

Hallux valgus is een van de meest voorkomende voetaandoeningen bij volwassenen. Kenmerk: een vervelende knobbel aan de binnenzijde van de voet en een scheve grote teen. Zie een operatie niet als een absolute noodzaak, probeer liever eerst de “zachtere” manieren uit om de pijn te minderen.

Aandoening

Hallux valgus begint meestal aan één voet, maar vaak ontwikkelt de aandoening zich aan beide voeten. De afwijking neemt langzaam toe en verdwijnt niet spontaan. 

Hallux is de Latijnse naam voor grote teen. Valgus wijst op het feit dat iets weggaat van de middellijn, in dit geval wijst de grote teen in de richting van de andere tenen waardoor het gewricht aan de binnenkant van de voet steeds meer naar buiten gaat uitsteken en die scheefstand geleidelijk tot een heuse knobbel leidt. 

In feite is er erg weinig geweten over de juiste oorzaak van hallux valgus.
Maar het ziet er zeker naar uit dat het probleem in de familie zit: dat geldt in meer dan 60% van de gevallen.

Verder doet de aandoening zich vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en men wordt er veeleer op volwassen leeftijd mee geconfronteerd dan als men jong is. Hoe dat komt, is echter niet duidelijk. Wel valt niet te ontkennen dat de gewrichtskapsels in de voet met het ouder worden verslappen. Bij vrouwen draagt het feit dat de ligamenten minder sterk zijn dan mannen en dat hun beendergestel verschilt, ook bij tot het probleem. Zeker in combinatie met de gewoonte van sommige vrouwen om hun voeten te pijnigen met smalle puntschoenen met hoge hakken. Want als het probleem begint, wordt het daardoor versterkt aangezien de grote teen dan in een abnormale positie wordt gedrongen.

Ook kan de aandoening te maken hebben met andere voetproblemen zoals platvoeten, hypermobiliteit in de voorvoet of problemen met de achillespees, neuromusculaire aandoeningen zoals hersenverlamming of een beroerte.
Mensen met een ontsteking van de gewrichten lopen eveneens het risico om hallux valgus te krijgen.
Zwaarlijvigheid daarentegen schijnt nooit de oorzaak te zijn. 

Tot slot is er evenmin onvoldoende bewijs als zou hallux valgus vaker voorkomen of een ernstiger vorm aannemen bij balletdanseressen, ook al vergt het uitvoeren van pointes veel van de voorvoeten en is de aandoening bij zo'n activiteit uiteraard erg belastend.