Dossier

Gehoorschade: bescherm jezelf voor het te laat is

06 september 2019

Gehoorschade treedt sneller op dan je denkt en is onomkeerbaar. Problemen vermijden doe je door gehoorbescherming te dragen wanneer je in contact komt met luide geluiden, óók wanneer het maar voor korte periodes is.

Wat is gehoorschade?

We onderschatten nog te vaak de impact van regelmatige blootstelling aan harde geluiden. Steeds meer mensen — waaronder ook veel jongeren — kampen daardoor met permanente gehoorschade, wat hun levenskwaliteit kan aantasten. Een oplossing bestaat vooralsnog niet, de schade kan dus niet worden teruggedraaid. Net daarom is het belangrijk om je te beschermen tegen gehoorschade, zeker tijdens het festivalseizoen.

Wat is te luid?

Onze oren, en dan vooral het binnenoor, zijn complex en kwetsbaar. Ons gehoor gaat achteruit wanneer de trilhaartjes in het slakkenhuis overbelast of zelfs beschadigd geraken door geluidsdruk. Hoe harder het geluid, hoe meer van die trilhaartjes afsterven en hoe minder goed we horen.

Gehoorschade kan plots optreden door eenmalige blootstelling aan een intens geluid, bijvoorbeeld een explosie, of langzaamaan door langdurige of geregelde blootstelling aan harde geluiden, zoals op een festival.

Het eindresultaat is hetzelfde: eens de schade is aangericht, valt die niet meer te herstellen. Meestal uit zich dat in tinnitus of oorsuizen, waarbij een overprikkelde gehoorzenuw onjuiste informatie doorgeeft aan de hersenen met een beltoon, gefluit of gezoem in het oor als gevolg.