Dossier

Erectiestoornissen

25 april 2014
Erectiestoornissen

Een erectie die niet wil komen of blijven: het overkomt iedere man wel eens. Dat is geen probleem, tenzij het een fijne seksbeleving in de weg staat. Gelukkig bestaan er dan oplossingen, afhankelijk van de oorzaak.

Aandoening

Het overkomt iedere man wel eens: u begint aan een fijne vrijpartij, maar uw penis lijkt niet mee te willen doen. Geen paniek: het is perfect normaal dat het af en toe minder goed of zelfs helemaal niet lukt.

Bij een erectie spelen namelijk zowel psychische als lichamelijke factoren een rol. Bij een man die opgewonden raakt, geven zenuwprikkels de bloedaanvoerende bloedvaatjes in de zwellichamen van de penis de boodschap uit te zetten zodat ze zich goed kunnen vullen. Er wordt op dat moment meer bloed dan normaal aangevoerd, de bloedvaten vullen zich en de zwellichamen zwellen. Door die zwelling wordt de afvoer van bloed uit de penis belemmerd, omdat de bloedafvoerende vaatjes tegen de wand van de zwellichamen worden platgedrukt. Door het zich verzamelende bloed ontstaat een erectie, een stijve penis.

Enerzijds moeten er dus seksuele stimuli zijn (een naakte persoon waarnaar u verlangt, erotische beelden, een streling …), die uw hersenen op een positieve manier verwerken. Anderzijds moeten bepaalde neurologische, vasculaire (met betrekking tot de bloedvaten) en hormonale functies (bv. voldoende testosteron) in orde zijn. Als er aan ook maar één van die aspecten iets schort, kan dat de erectie beïnvloeden.

Bij een permanent of regelmatig onvermogen om voor de beoogde seksuele activiteit vereiste graad van erectie te krijgen of te behouden, spreekt men van een erectiele dysfunctie, anders gezegd een erectiestoornis of impotentie. Op zich is een behandeling doorgaans niet nodig, want dit is immers geen levensbedreigende ziekte. Niettemin kan het voor een zware psychische belasting zorgen. In dat geval zijn er een aantal manieren om het probleem te verhelpen. En ook voor lichamelijke oorzaken bestaan er oplossingen.