Dossier

Baarmoederhalskanker

12 mei 2015
baarmoederhalskanker

Jaarlijks overlijden in België 200 à 300 vrouwen door baarmoederhalskanker. Een driejaarlijks uitstrijkje verkleint de kans om die kanker te ontwikkelen.

Aandoening

Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door het humaan papillomavirus of HPV. Van dat virus bestaan er meer dan 120 varianten. Sommige varianten kunnen genitale wratten doen ontstaan bij zowel mannen als vrouwen. Andere kunnen celafwijkingen veroorzaken in het overgangsgebied tussen baarmoederhals en baarmoedermond. Die abnormale cellen kunnen dan na verloop van tijd verworden tot kanker. De HPV-virussen die kunnen leiden tot baarmoederhalskanker noemt men "hoogrisico-types". Twee in het biezonder worden met de vinger gewezen: HPV 16 en HPV 18, die men verantwoordelijk acht voor 70 tot 75 % van alle gevallen van baarmoederhalskanker.

 

Seksueel overdraagbaar

Het HPV-virus is een erg besmettelijk virus dat overgaat via huid- of slijmvliescontact, vooral ter hoogte van de genitale en anale zone. De meeste seksueel actieve mensen maken in hun leven een of zelfs meerdere infecties door. Daarbij gaat het dikwijls om een infectie met een hoogrisico type van het virus. Gelukkig verdwijnen de meeste infecties doorgaans vanzelf, omdat het lichaam erin slaagt zelf op eigen krachten het virus te klaren.

 

Trage evolutie

Soms houdt de HPV-infectie echter stand. Het is dan dat er zich afwijkende cellen kunnen ontwikkelen. Na verloop van tijd kunnen die afwijkende cellen of "precancereuze letsels" verworden tot baarmoederhalskanker (niettemin gebeurt dit slechts in een minderheid van de gevallen). Dit is een vrij traag proces: er kan wel twintig jaar verlopen tussen het moment van de infectie en het eventueel ontstaan van kanker. Worden dergelijke letsels tijdig ontdekt, dan kunnen ze worden weggenomen om te voorkomen dat ze eventueel uitgroeien tot kanker. Vandaar het nut van de screening via het uitstrijkje.