Nieuws

Tetrazepam niet meer voorgeschreven

20 juni 2013
tetrazepam

Het Europees Geneesmiddelenagentschap, EMA, heeft recent beslist dat geneesmiddelen op basis van tetrazepam niet meer mogen worden voorgeschreven omwille van de mogelijk ernstige huidreacties als bijwerking.

Volgens het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) wegen de voordelen van de spierontspanner tetrazepam niet op tegen de nadelen.

Tetrazepam (merknaam Epsipam, Myolastan en Tetrazepam EG) werd voorgeschreven als bijkomende behandeling in de reumatologie, bij pijnlijke spierkrampen.

 
Het nut van tetrazepam als spierontspanner is echter weinig onderbouwd en vergelijkende studies over het gebruik van tetrazepam en pijnstillers bij pijn door spierkrampen ontbreken.

Bovendien veroorzaakt de stof dezelfde ongewenste bijwerkingen als andere geneesmiddelen uit de categorie van benzodiazepines, die voorgeschreven worden bij angststoornissen en als slaapmiddel. Voorbeelden van bijwerkingen zijn: slaperigheid, concentratiestoornissen en afhankelijkheid. Er is ook een (weliswaar gering) risico op ernstige huidreacties.

Als u tetrazepam neemt, stop dan niet plots met de behandeling. Beter is om bij een volgende afspraak met uw arts een geschikte pijnstiller of ontstekingsremmer te zoeken.