Nieuws

Test-Aankoop mag wél onderzoek doen naar geneesmiddelen

26 februari 2014
onderzoek

Ons onderzoek naar de waarde van medicatie lokte heel wat kritiek uit bij de betrokken partijen. Mogen wij, als consumentenorganisatie, dan enkel wasmachines en gsm’s testen, zoals sommigen vinden?

Stelt u zich vragen over de werkzaamheid en de veiligheid van uw medicatie? 

Bepaalde belangengroepen binnen de gezondheidssector onthaalden de resultaten van ons onderzoek naar de werkzaamheid en de veiligheid van medicatie erg kritisch. Dit onderzoek werd, over een periode van twee jaar, gevoerd door een team van apothekers en artsen binnen Test-Aankoop, dat vervolgens werd gecontroleerd door experts van buitenaf. Toch was onze analyse, volgens de critici, “een brug te ver”, en een consumentenorganisatie zou zich moeten beperken tot het vergelijken van wasmachines en gsm’s.

Richtlijnen onvoldoende gevolgd

Als men sommige belangengroeperingen van zorgverstrekkers moet geloven, is er bovendien helemaal geen reden voor een onderzoek naar de werkzaamheid van geneesmiddelen, en kan de consument op beide oren slapen. Nochtans lezen we in een recent rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg dat onze zorgverstrekkers wetenschappelijke richtlijnen onvoldoende volgen.

Info op mensenmaat

Wij vinden dus dat we, als consumentenorganisatie, wel degelijk een rol te vervullen hebben, wat we ook aangeven in onze open brief aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Door de medicijnen, na grondig overleg, op te delen in een beperkt aantal categorieën, wordt de consument op een laagdrempelige manier geïnformeerd over de waarde van de geneesmiddelen. Deze info zou anders voorbehouden blijven aan enkel artsen en apothekers, via bronnen zoals het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI). Dit BCFI plaatste trouwens onlangs nog een boodschap op zijn website naar aanleiding van onze analyse en stelt “Ook het BCFI is van oordeel dat een aantal geneesmiddelen geen plaats meer hebben.”

Consument is ook patiënt


Voor de minister kunnen deze resultaten dan ook niet nieuw zijn. Wij tillen als verdediger van de belangen van de consument, die ook (af en toe) patiënt is, zeer zwaar aan de resultaten van dit onderzoek. We nemen ook aan dat de minister onze bekommernissen deelt, en we vragen in onze open brief met aandrang om maatregelen te nemen.