Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Eén gezin op vier kan niet aan geneesmiddel geraken

26 januari 2021

Maar liefst in 28,5 % van de Belgische gezinnen kreeg iemand de afgelopen twee jaar te horen dat zijn geneesmiddel niet voorradig was, zo blijkt uit onze bevraging. Daarmee is de problematiek aan een opmars bezig. Niet zelden leidt dit tot hogere kosten of meer symptomen en bijwerkingen. Wij vragen de overheid om actie.

Maar liefst in 28,5 % van de Belgische gezinnen kreeg iemand de afgelopen twee jaar te horen dat zijn geneesmiddel niet voorradig was, 16 % zelfs meermaals. Dat blijkt uit onze rondvraag in november 2020 bij meer dan 2 100 landgenoten.

Lees meer over deze problematiek in ons uitgebreid dossier tekorten geneesmiddelen.

Naar het dossier

Patiënt draait op voor de gevolgen én de kosten

Hoewel er in de meerderheid van de gevallen gelukkig een alternatief voorhanden is, betekent dat niet dat een tekort verder geen impact heeft op de patiënt. Bijna de helft van de respondenten gaf aan meer symptomen of problemen te ervaren ten gevolge van het tekort. Problemen met angst en stress door het niet vinden van het geneesmiddel werden het vaakst aangehaald. Bij een derde van hen verergerden de symptomen.

Een derde van de respondenten die met een tekort te maken kregen, gaf aan dat dit tekort ook een extra financiële kost met zich meebracht. Er was een extra consultatie nodig bij de dokter om de mogelijkheden te bespreken (7 %) of het alternatief bleek duurder of niet terugbetaald (14 %). Gemiddeld kostte het tekort zo’n € 26 extra voor de patiënt, enkel voor het geneesmiddel.

Financiële redenen in het spel

Verschillende factoren kunnen verklaren waarom een geneesmiddel ontbreekt: zo kan het actieve bestanddeel ontbreken en de productie verhinderen, moeten kwaliteitsproblemen worden gecorrigeerd, of moeten logistieke problemen, zoals een ongeval tijdens het vervoer, worden aangepakt. Wat hebben al deze factoren gemeen? De wens van farmaceutische bedrijven om hun kosten zoveel mogelijk te verlagen: door een deel van het productieproces over te brengen naar een land waar de kosten lager zijn, zoals in Azië, door de productie en de voorraden steeds meer op enkele sites te concentreren, door de voorraden drastisch te verminderen, enz. Het behoeft geen betoog dat het minste probleem dan ernstige gevolgen.

Tijd voor actie !

Hoewel Test-Aankoop verheugd is over enkele vorderingen op dit vlak, zoals de lancering door het FAGG van de website farmastatus.be (die voor ieder tekort nagaat wat de oorzaak is, hoe lang het tekort duurt en of er alternatieven voorhanden zijn), is er nog heel wat werk aan de winkel. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk een duidelijk zicht te hebben op de geneesmiddelenvoorraden om te kunnen nagaan welke geneesmiddelen een tekort dreigen te vertonen en de nodige maatregelen te kunnen nemen, zoals een exportverbod. Bovendien moeten het niet de patiënten of de samenleving, maar de farmaceutische bedrijven zijn die de financiële gevolgen van tekorten moeten dragen.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

14 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/06/2021

Litican, een geneesmiddel dat sinds maart al niet meer beschikbaar is, zou volgens de website FAGG terug beschikbaar sinds eind mei. Meteen terug bij mijn apotheker gaan horen omdat ik dit echt nodig heb, maar nog steeds niet beschikbaar. Gegevens zijn dus niet correct… vreselijk als je continu misselijk bent…

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/05/2021

Litican 50mg is al sinds maart niet meer beschikbaar.. Als vervanging Motilium of Primperam gekregen, maar dit helpt amper, weer continu braakneigingen... Litican zal pas weer verschijnen midden juni. Is niet de eerste keer dat ik medicatie heb die niet meer op voorraad is jammer genoeg.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/03/2021

als het product niet regelmatig in de aphoteek vooradig kan zijn dia produckt verbieden in belgie dan kan een ander produkt hier wel toegelaten worden meestal zij er verwante geneesmiddelen verkrijgbaar.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/03/2021

Volgens mij is er maar 1 oplossing: een voorraad aanleggen van ongeveer 2 maanden, indien het mogelijk is.
Indien het niet mogelijk is, de arts en apotheker opnieuw raadplegen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021

Vaak is Lodixal niet meer beschikbaar en ben ik noodgedwongen om op voorhand meerdere dozen op voorschrift te halen. Ik kan absoluut geen dag zonder en het is op dit moment het enige dat helpt tegen mijn clusterhoofdpijn. De laatste twee jaren was ongelooflijk beangstigend voor mij omdat die wel maandenlang uit de rekken verdween. Onbegrijpelijk. Ik moet continue verschillende apotheken bellen in Gent, Antwerpen, Sint-Niklaas, etc. Omdat ik geen alternatief heb.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021

beste, ik neem marevan maar nu met de nieuwe verpakking van 60 pillen betaal ik bij de ene apoteker 4 euro per doosje en bij een andere 1 euro per doosje ze zijn identiek dezelfde is dit normaal

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/02/2021

Utrogestan 100mg is voorlopig ook niet te verkrijgen. Gynaecoloog schrijft noodgedwongen een vervanging voor nl Duphaston 10 mg

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/01/2021

Regelmatig sta ik bij de apotheker voor de verrassing dat onze medicijnen niet te verkrijgen zijn . Dit betreft Depakine waar geen alternatief voor zou bestaan en campral waar eveneens geen alternatief voor zou bestaan.
De depakine kunnen we eventueel wel verkrijgen in de verpakking die voor rusthuizen bestemd is. Hier komt dan de clou er zitten er minder in en deze verpakking wordt niet terugbetaald door de ziekteverzekering. De andere verpakking is voor onze patiënt normaal gezien volledig terugbetaald. Er wordt verwacht dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Vanuit dit standpunt begrijp ik deze situatie helemaal niet meer. Is er nog samenhang in onze maatschappelijke structuren? Bestaat er nog de kracht van verantwoordelijkheid dragen, opnemen, behouden???
Hilde Koens

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/01/2021
, Gereageerd:

Beste allemaal, bedankt om deze informatie met ons te willen delen, Jullie getuigenissen zijn alvast zeer waardevol voor onze betrokken dienst ! Mvg, ^An  

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/12/2020

Tambocor was niet meer voorradig en ook niet binnen de 5 dagen beschikbaar. Heb een ander medicijn gekregen, Sandoz flecainide.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020

ik neem al 15j de bloedverdunner Marevan,verleden jaar was al eens de produktie stopgezet en nu terug problemen.de normale 25 tablet verpakking van 5 mg was weer stopgezet en er zou een 60 tablet verpakking komen.die lag ook bij de apotheken(zelf gezien)maar ze mochten ze niet verkopen,de vergunning was er niet.Dan kregen we een gelijkaarding ingevoerd produkt van Duitsland,kostte wel 10 x duurder,Marevan 0.57 eurocent,coumadin 5.50 euro
misschien hebben we nog een extra minister nodig om dit te regelen,er zijn e r nog maar 8 voor de gezondheid

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/03/2021
, Gereageerd:

Er wordt veel gepraat zonder inhoud van de ministers, maar weinig of niets gedaan.
Wij hebben 1 minister nodig die verantwoordelijkheid durf nemen.
Een minister met weinig woorden, maar met daden.
1 regering is meer dan genoeg.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020

Minder uitvoer naar buitenland.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020

Beste,
Vindt het spijtig dat veel in België wordt ontwikkeld, maar dat men liever naar het buitenland exporteert omwille van winst bejag, zoals vb emconcor was dikwijls niet voorradig omdat men in het buitenland grotere winst kon maken. En nu helemaal niet meer te kopen is...
Mvg

Server Error