Nieuws

Slaap- en kalmeermiddelen: wat zijn jouw ervaringen?

20 februari 2020

De consumptie van slaap- en kalmeermiddelen in ons land blijft zorgwekkend hoog, ondanks de talrijke sensibiliseringscampagnes. Om meer gerichte maatregelen te nemen om het rationeel gebruik van deze geneesmiddelen te bevorderen, lanceert het FAGG een nationale bevraging.

Heb je systematisch moeite om de slaap te vatten of kom je niet toe aan een goede nachtrust? Grijp dan niet meteen naar slaap- of kalmeermiddelen. Er bestaan wel degelijk betere en eenvoudige alternatieven . Maar die worden geregeld over het hoofd gezien in ons land … Uit ons eigen onderzoek van enkele jaren terug bleek dat bijna 7 op de 10 patiënten bij een eerste consultatie voor slaapproblemen de praktijk verliet met een voorschrift voor slaapmedicatie! Erg zorgwekkend.

Risico op verslaving en bijwerkingen

Neem je slaap- of kalmeermiddelen, dan is het belangrijk om te beseffen dat deze geen duurzame oplossing bieden. Ze werken enkel tijdelijk in op de symptomen. Meer dan eens wordt zulke medicatie echter als enige behandeling gebruikt bij angst-, stress- of slaapproblemen en dat geregeld op langdurige basis. Benzodiazepines, de meest gebruikte slaap- en kalmeermiddelen, kunnen echter na twee weken al tot gewenning en afhankelijkheid leiden. Ze kunnen tevens verschillende bijwerkingen hebben zoals geheugen- en concentratieproblemen, verwardheid, een verhoogd risico op vallen bij ouderen …

Deel jouw ervaringen

Voldoende redenen dus om gerichte maatregelen in te voeren om het gebruik van deze slaap- en kalmeermiddelen aan te pakken. Maar om tot die maatregelen te komen, doet het FAGG in een eerste fase beroep op jou. Gebruik jij benzodiazepines of aanverwante middelen (zolpidem, zopiclone) om een slaapstoornis te behandelen, deel dan jouw ervaringen met deze medicatie via de online bevraging.

Naar de bevraging

De resultaten van deze bevraging zullen het mogelijk maken om het gebruik van deze geneesmiddelen te evalueren en de mening van patiënten over hun behandeling in kaart te brengen. Op die manier kan zeer gericht worden nagedacht over een manier om het gebruik van slaap- en kalmeermiddelen te rationaliseren. En dat is hoognodig!