Artsen kiezen te snel voor een slaapmiddel

Artsen schrijven bij de eerste consultatie te vaak slaapmiddelen voor, zo blijkt uit ons onderzoek. Hoewel medicatie pas het laatste redmiddel mag zijn bij slapeloosheid, verlieten onze "patiënten" maar liefst bij 69 % van de geconsulteerde artsen de praktijk met een voorschrift voor een slaapmiddel!
Inleiding
We stuurden drie vrouwen tussen 52 en 62 jaar naar 100 artsen met een gesimuleerd slaapprobleem. Ze hadden een recente verhuis achter de rug en het feit dat het oud huis niet verkocht geraakt, kon een mogelijke oorzaak van het probleem zijn. Ze waren niet depressief of angstig en namen geen medicatie.
Te weinig slaapadvies
Artsen moeten eerst op zoek gaan naar mogelijke oorzaken voor een slaapprobleem. De meeste artsen van onze steekproef stelden daarvoor alleszins voldoende vragen. Aan de volgende stap in de consultatie, het verlenen van slaapadvies, werd echter minder aandacht geschonken. Onder die noemer vallen enerzijds tips zoals "voorzie een ontspannende activiteit voor het slapengaan" en anderzijds slaaptechnieken waaronder stimuluscontrole en relaxatie. Amper 11 % van de geconsulteerde artsen gaf de patiënte een degelijk slaapadvies.
Onaanvaardbare voorschriften
Pas als de zoektocht naar de oorzaak en het slaapadvies niet het gewenste effect hebben, mag een arts voor medicatie kiezen. Toch schreef 94 % medicatie voor: 11 % een plantaardig middel, 7 % melatonine en maar liefst 76 % medicatie die helemaal niet op zijn plaats was bij een eerste consultatie…
Maar liefst 59 % koos voor een slaapmiddel, al dan niet gecombineerd met melatonine of een plantaardig middel. Een extra 10 % schreef zelfs meerdere voorschriften voor een slaapmiddel of combineerde het met antidepressiva. 7 % schreef enkel een antidepressivum voor. Die laatste mogen, gezien de mogelijke bijwerkingen, enkel worden voorgeschreven bij depressie, wat hier niet het geval was.
Amper 16 van de 69 artsen die een slaapmiddel voorschreven, vermeldden daarbij dat het slaapmiddel slechts één (tot maximaal twee) weken aan een zo laag mogelijke dosis mag worden genomen en wijzen de patiënte op de bijwerking van (geestelijke en fysieke) afhankelijkheid.
Onze eisen
- Artsen moeten de wetenschappelijke richtlijnen volgen voor de aanpak van een slaapprobleem. De overheid moet dit opvolgen.
- Dokters die te veel slaapmiddelen voorschrijven, moeten hierop worden gewezen.
- De farmaceutische industrie moet kleinere verpakkingen voorzien om chronisch gebruik te vermijden.