Nieuws

Pantogastrix: zonder voorschrift, niet zonder voorzorgen

15 september 2011 Gearchiveerd
pantogastrix

Gearchiveerd

Sinds kort is er bij ons een nieuw geneesmiddel tegen brandend maagzuur zonder voorschrift te koop: Pantogastrix. Toch blijft voorzichtigheid geboden!

Brandend maagzuur of "reflux" is vervelend, zeker als je er vaak last van hebt. Gelukkig bestaan er medicijnen om de klachten te onderdrukken. Sommige daarvan zijn vrij te koop, wat niet wil zeggen dat u ze mag slikken als snoepjes.

Liefst zo kort mogelijk

Tegenwoordig worden protonpompinhibitoren (kortweg PPI's) beschouwd als de meest doeltreffende medicijnen ter behandeling van reflux : omeprazole, lansoprazole, rabeprazole, pantoprazole... Tot vrij recent waren PPI's bij ons alleen op voorschrift verkrijgbaar. Maar sinds 1 juni 2011 is er nu in België ook een PPI waarvoor géén medisch voorschrift is vereist, namelijk Pantogastrix 20 mg, op basis van pantoprazole. Prijs: € 7,50 voor 14 pillen. Vrije verkoop betekent echter niet dat u niet voorzichtig hoeft te zijn met dergelijke middelen.

PPI's werken door de productie van maagzuur drastisch te verlagen. Zoals alle PPI's werkt ook Pantogastrix traag: het kan wel twee tot drie dagen duren voor u enige verlichting van uw klachten ondervindt. Zodra de klachten verdwijnen, stopt u de behandeling. Gaat het na twee weken nog niet beter, dan raadpleegt u het best een arts. In geen geval mag u Pantogastrix langer dan vier weken aan één stuk slikken, anders lokt u misschien een zogenaamd “rebound”-effect uit. Dat betekent dat de klachten meteen en nog heviger kunnen terugkomen zodra u de behandeling stopt.

Raadpleeg arts of apotheker

Gebruik Pantogastrix daarom enkel waarvoor het is bestemd: symptomen van brandend maagzuur. Bent u niet zeker dat u deze specifieke klachten hebt, raadpleeg dan een dokter. Anders bestaat de kans dat u pillen neemt voor een probleem dat u in werkelijkheid niet hebt, waardoor u echt brandend maagzuur kan veroorzaken! Het middel is niet bedoeld om preventief te worden geslikt. Kortom, neem dergelijke middelen enkel wanneer u klachten hebt, zo kort mogelijk en onder geen beding langer dan vier weken.

Pantogastrix is alleen voor volwassenen bestemd, niet voor kinderen jonger dan 18. Ook wie ouder is dan 55 en voor de eerste keer klachten krijgt die doen denken aan brandend maagzuur, laat zich liever eerst adviseren door een arts of apotheker.

Als de klachten mild zijn en slechts af en toe optreden, hebt u wellicht zelfs geen medicatie nodig. Het niet behandelen van milde, onregelmatige refluxklachten houdt geen bijzondere risico's in. En ook de meest veilige medicijnen kunnen bijwerkingen hebben. Zo zijn er aanwijzingen dat langdurig gebruik van PPI's onder meer gepaard gaat met een vergrote kans op botbreuken.

Alternatieven vaak sneller werkzaam

Naast Pantogastrix bestaan er ook andere geneesmiddelen tegen reflux die zonder voorschrift te verkrijgen zijn, al moeten ook deze met een aantal voorzorgen gepaard gaan. Vaak werken ze wel sneller. Het gaat vooral om antacida, stoffen zoals aluminiumzouten, magnesiumzouten, calciumcarbonaat en natriumbicarbonaat die het maagzuur neutraliseren. Enkele bekende voorbeelden zijn Gaviscon, Maalox, Rennie, Riopan, Maglid en Gastricalm. Al verlichten ze klachten doorgaans sneller, ze moeten vaak meerdere malen per dag worden genomen om de klachten onder controle te houden.

Tegen frequentere en zwaardere klachten worden naast PPI's ook vaak H2-antihistaminica voorgeschreven. Heel wat aanbevelingen raden zelfs aan om eerst een H2-antihistaminicum te proberen, en pas al dat niet helpt over te schakelen op een PPI. Er is maar één geneesmiddel uit die categorie dat zonder voorschrift verkrijgbaar is, namelijk Acidine, op basis van de stof ranitidine. Zoals alle H2-antihistaminica werkt ook dit product relatief vlug, vaak al na een uur. De maximale aanbevolen dosis is twee tabletten per 24 uur en de behandeling mag maximaal twee weken duren. Indien de symptomen aanhouden of verslechteren moet de behandeling worden onderbroken en een arts geraadpleegd.

Vooral commercieel belang

In theorie heeft een geneesmiddel vrij van voorschrift het voordeel dat u niet eerst naar de dokter hoeft. Dat kan misschien een voordeel zijn voor wie geregeld last heeft van brandend maagzuur. Of patiënten daar echt op zaten te wachten, is echter nog maar de vraag. De beslissing om bepaalde voorschriftplichtige geneesmiddelen voortaan vrij te koop aan te bieden, is eerder ingegeven door commerciële overwegingen dan door de bekommernis om de behoeftes van het publiek.