Nieuws

Ons alarmsignaal over tekort aan blaaskankermedicijn gehoord, maar…

26 februari 2015
fagg

Vorige week namen wij het op voor blaaskankerpatiënten die hun behandeling noodgedwongen moesten onderbreken door een tekort aan geneesmiddelen. De bevoegde instanties nemen intussen hun verantwoordelijkheid op, al laat de communicatie nog steeds te wensen over.

Was uw geneesmiddel ook niet verkrijgbaar in de apotheek en moest u daardoor uw behandeling onderbreken, of hebt u andere vragen over geneesmiddelen?

  • Onze gezondheidsspecialisten staan u graag telefonisch te woord op 02 542 33 94 van maandag tot en met vrijdag van 9 u. tot 12.30 u. en 13 u. tot 17 u. (vrijdag tot 16 u.). 

Er is een nijpend tekort aan het BCG-vaccin tegen tuberculose, dat ook wordt ingeschakeld bij de behandeling van bepaalde vormen van blaaskanker. Bij één van de Belgische producenten, Organon/MSD ,zijn er productieproblemen, waardoor concurrent Lamepro de verhoogde vraag niet kan volgen. 

Wij wezen het Geneesmiddelenagentschap (FAGG) er vorige week op dat de gedupeerde patiënten zich door de gebrekkige communicatie aan hun lot overgelaten voelden en  we eisten eveneens een gecoördineerde aanpak. 

Alarmsignaal gehoord, maar patiënt wacht nog steeds op klaarheid 

Het FAGG heeft naar aanleiding van onze berichtgeving op haar website gecommuniceerd over het tekort en wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen om hier mee om te gaan uitgevaardigd, al is de informatie uitsluitend gericht naar artsen en apothekers en niet op maat van de patiënt. Het FAGG moedigt ziekenhuizen met grote stocks gelukkig wel aan om ziekenhuizen met tekorten uit de nood te helpen. 

Ook de Belgische Vereniging Urologie heeft gelijkaardige richtlijnen uitgestuurd naar alle Vlaamse urologen en huisartsen, en op haar website vinden we ook communicatie terug voor de patiënt. Vreemd genoeg suggereert die quasi dat er niets aan de hand is… 

Wij hopen daarom dat de artsen in hun individuele contact met de patiënt wel meer aandacht zullen besteden aan het goed informeren van de patiënt!

Nog geen einddatum in zicht?

Voorlopig blijft het bovendien koffiedik kijken of er binnenkort opnieuw voldoende geneesmiddelen beschikbaar zullen zijn. Alleen door Organon/MSD wordt een vermoedelijke einddatum voor het tekort vermeld: 15 maart. Op de website van de Nederlandse apothekers is echter in een officiële brief van de firma te lezen dat de productie pas in het derde kwartaal van 2015 terug op peil zal zijn. 

De firma Lamepro zegt geen enkele leveringsdatum in het vooruitzicht te kunnen stellen. Wellicht is ons land ook geen prioriteit, omdat het geneesmiddel niet wordt terugbetaald. 

Wij volgen het daarom verder op!