Nieuws

Tekort aan geneesmiddel voor blaaskanker: onaanvaardbaar

18 februari 2015
fagg

Op enkele dagen tijd kregen wij reeds drie meldingen van patiënten die hun behandeling voor blaaskanker tijdelijk moeten onderbreken omdat er niet genoeg medicijnen in voorraad zijn. Wij eisen een betere communicatie van het Geneesmiddelenagentschap, zowel naar de patiënten als naar de artsen toe.

Was uw geneesmiddel ook niet verkrijgbaar in de apotheek en moest u daardoor uw behandeling onderbreken, of hebt u andere vragen over geneesmiddelen?

  • Onze gezondheidsspecialisten staan u graag telefonisch te woord op 02 542 33 94 van maandag tot en met vrijdag van 9 u. tot 12.30 u. en 13 u. tot 17 u. (vrijdag tot 16 u.).

Er is een nijpend tekort aan het BCG-vaccin, een vaccin tegen tuberculose dat echter ook wordt ingeschakeld bij de behandeling van bepaalde vormen van blaaskanker. Het middel stimuleert de afweerreactie van het lichaam tegen de kankercellen, en als de behandeling vroegtijdig wordt gestopt, is het resultaat ervan minder goed. 

In ons land brengen twee firma’s dit geneesmiddel op de markt: Organon produceert Oncotice, Lamepro BCG-Medac. Bij Organon zijn er productieproblemen, en Lamepro kan de verhoogde vraag, door het tekort aan Oncotice, niet volgen. Door de gebrekkige communicatie voelen kankerpatiënten zich aan hun lot overgelaten.

Weinig initiatief

Wij contacteerden het Geneesmiddelenagentschap (FAGG) en kwamen eveneens van een kale reis thuis. Het FAGG weet weliswaar dat er een tekort is, maar niet wanneer er een oplossing zal zijn. De geneesmiddelenlijst op haar website vermeldde bovendien enkel Oncotice als tijdelijk niet-verkrijgbaar, maar zei niets over de bevoorradingsproblemen van BCG-Medac. De overheid vindt het blijkbaar niet nodig om de betrokken artsenverenigingen te contacteren, opdat samen afspraken gemaakt kunnen worden. Een wereld van verschil met sommige andere landen!

De bevoorrading van het BCG-vaccin staat al enkele jaren onder druk, niet alleen in België maar in de gehele wereld. Sommige firma's schieten duidelijk tekort en brengen de continuïteit van de zorg van patiënten in gevaar. Een dergelijk probleem vraagt een gecoördineerde en tijdige aanpak, samen met de artsen, zodat de schaarse voorraden op de beste manier worden gebruikt.

Onze eisen

  • Betere communicatie van het FAGG op haar website voor de patiënt;
  • Betere communicatie van het FAGG naar de betrokken beroepsgroepen toe, met de uitwerking van een gecoördineerde nationale aanpak samen met de Belgische Vereniging voor Urologie;
  • Samenwerking binnen een Europees kader;
  • Meer garanties van de firma’s voor een continue levering van essentiële geneesmiddelen en betere communicatie over tekorten.