Nieuws

Nasafytol: neen, het is niet bewezen dat dit supplement nut heeft bij COVID-19

04 april 2022
nasafytol

Vorige week berichtte de media over een Belgische studie die zou aantonen dat het voedingssupplement Nasafytol een gunstige invloed heeft op de toestand van gehospitaliseerde patiënten met COVID-19. Nog maar eens een voorbeeld van hoe voorbarige conclusies de krant halen. 

Nasafytol

Onder andere L'Echo en La Meuse berichtten vorige week over een Belgische studie die tussen april en oktober 2021  werd uitgevoerd op verschillende sites van de CHIREC Ziekenhuisgroep. Daaruit zou blijken dat het middel Nasafytol een gunstige invloed heeft op de hospitalisatieduur en de ernst van symptomen van in het ziekenhuis opgenomen patiënten met COVID-19. 

Nasafytol is een voedingssupplement op basis van kurkuma, vitamine D3 en quercetine (een antioxidant die van nature aanwezig is in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen).

Onderzoekers vergeleken gehospitaliseerde proefpersonen die, als aanvulling op de standaardbehandeling, Nasafytol (groep 1) of een vitamine D supplement (groep 2) slikten. De resultaten waren volgens de onderzoekers “ondubbelzinning” positief:

  • In groep 1 mocht 76 % van de patiënten het ziekenhuis al verlaten na 7 dagen ten opzichte van slecht 42 % in groep 2. 
  • De ernst van de symptomen nam sneller af in groep 1 dan in groep 2.  
  • In groep 1 kwam geen enkele patiënt op intensieve zorgen terecht. In groep 2 vier patiënten.
  • In groep 1 overleed geen enkele patiënt. In groep 2 één patiënt. 

 

Waarom neem je dit nieuws beter met een stevige korrel zout?

Dit nieuws is louter gebaseerd op het persbericht van het onderzoekscentrum dat deze studie uitvoerde. Dit onderzoek verscheen nog niet in een wetenschappelijk vakblad. Het is dus nog niet kritisch nagekeken door vakgenoten die niets met de studie te maken hebben. Deze studie is bovendien volledig gefinancieerd door de fabrikant Tilman S.A. Dat maakt dat we de nogal rooskleurige conclusie niet zomaar kunnen vertrouwen. 

Het persbericht biedt slechts een beknopte beschrijving van hoe de studie is opgezet. Op www.clinicaltrials.gov (een register waar wetenschappers hun onderzoeksplannen op voorhand toelichten) vinden we nog enkele details terug. Daaruit blijkt reeds dat de studie toch wel wat tekortkomingen heeft. Bijvoorbeeld:

  • Er namen slechts 49 proefpersonen deel aan deze studie.
  • Het gaat om een “niet-geblindeerde” studie. Dat wil zeggen dat zowel de behandelaars als de deelnemers op de hoogte waren van wat ze precies te slikken kregen (Nasafytol of enkel vitamine D). Dat is een grote tekortkoming in de studie. We weten uit onderzoek dat de verwachtingen van deelnemers studieresultaten serieus kunnen vertekenen. Hetzelfde geldt voor een eventuele vooringenomenheid van onderzoekers. 

 

Het zou ook kunnen dat de inname van Nasafytol helemaal geen verschil maakt en dat de resultaten aan het toeval toe te schrijven zijn. De beschikbare informatie in het persbericht laat niet toe om in te schatten hoe groot die kans is. 

Geen reden om dit middel in huis te halen

Conclusie: neen, deze studie bewijst helemaal niet dat dit voedingssupplement gunstige effecten heeft wanneer je te kampen krijgt met COVID-19 en in het ziekenhuis belandt. 

Reken er ook niet op dat dit product je beschermt om te voorkomen dat je in het ziekenhuis terechtkomt. De reclame doet uitschijnen dat dit voedingssupplement goed is voor je immuniteit. Die claim is gebaseerd op de aanwezigheid van vitamine D en kurkuma-extract. Waarom je ook dit met een stevige korrel zout moet nemen, lees je in ons dossier “Voedingssupplementen voor meer weerstand en vitaliteit”.