Nieuws

Namaakgeneesmiddelen te koop op het internet

27 juli 2010 Gearchiveerd
namaakgeneesmiddelen

Gearchiveerd

Alles is te koop op het internet, ook geneesmiddelen. Alleen kan die aankoop erg gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.

Ongeveer de helft van de geneesmiddelen aangeboden op het internet zou nagemaakt zijn. Bovendien betaalt u nog eens (veel) meer.

Onze steekproef bewijst

Al dat bovenstaande blijkt uit een test online. We bestelden op verschillende websites drie voorschriftplichtige middelen: Tramadol (een pijnstiller), Viagra (een erectiestimulerend middel) en Xenical (een afslankmiddel). Dit zijn stuk voor stuk populaire producten online.

Als een medische vraag moest worden ingevuld, vermeldden onze onderzoekers een passend gebruikersprofiel voor dat bepaalde product en gaven ze een aandoening op waarbij het middel absoluut niet mag worden ingenomen.

In het totaal plaatsten we 16 bestellingen. Bij vijf websites werd de bestelling geweigerd. Meestal was de opgegeven contra-indicatie het struikelblok, terecht. Uiteindelijk werden 11 bestellingen aanvaard, waarvan er negen daadwerkelijk werden geleverd.

Wet met de voeten getreden

Deze websites overtreden de wet: ze leveren immers voorschriftplichtige geneesmiddelen af zonder voorschrift.
Daarenboven gaven we telkens een absolute contra-indicatie op. De betrouwbaarheid en de veiligheid van dergelijke websites laat dus duidelijk te wensen over.

Verder waren de bijsluiters grotendeels niet in orde, want niet opgesteld in de taal van het land van bestemming. Van de negen ontvangen geneesmiddelen werden er trouwens twee zonder bijsluiter en zonder originele verpakking opgestuurd. De blisters zaten gewoon los in de enveloppe!

Een pak duurder

De online bestelde geneesmiddelen zijn heel wat duurder dan die in de apotheek. Gemiddeld gaat het om een verschil van wel 34,5 %. Reken daarbij nog de kosten voor verzending, de prijs voor de opmaak van een zogezegd voorschrift en in één geval zelfs de "consultatie", en de rekening valt een pak duurder uit. Gemiddeld moesten we € 17,60 aan extra kosten betalen per verzending.