Nieuws

Misbruik patenten geneesmiddelen kost handenvol geld

23 september 2011 Gearchiveerd
misbruik geneesmiddelen

Gearchiveerd

De wetgeving laat nog te veel achterdeurtjes open waarlangs de fabrikanten de patenten kunnen verlengen zonder echte vernieuwing.

Te veel fabrikanten van geneesmiddelen maken misbruik van patenten en de wetgeving daarrond om een monopolie voor hun geneesmiddel te garanderen of om geneesmiddelen op de markt te brengen zonder meerwaarde. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop en de Christelijke Mutualiteiten.

Opvolggeneesmiddelen

Eén van de meest gebruikte strategieën is die van de introductie van een "opvolggeneesmiddel". Dit zijn geneesmiddelen die sterk lijken op hun originele voorgangers en slechts zelden echt een vooruitgang betekenen, maar waarvoor de producent wel weer een patent en dus een aantal jaar alleenheerschappij krijgt. Door dergelijke misbruiken komen (goedkopere) generieke geneesmiddelen (veel) later op de markt.

Antidepressivum van 60 miljoen euro

Test-Aankoop en CM berekenden dat zowel de overheid als de patiënt miljoenen zouden kunnen besparen zonder deze misbruiken. Voor een bepaald antidepressivum is er op 5 jaar tijd door de overheid 60 miljoen euro uitgegeven aan een nutteloos duurdere variant.

Maatregelen dringen zich op

Hoog tijd, vinden CM en Test-Aankoop, om de focus weer echt op innovatie te leggen. Dit kan onder meer door de patentwetgeving aan te passen en werk te maken van één Europees octrooi. Ook zouden farmaceutische firma's die misbruik maken van hun monopoliepositie op grond van ongeldige octrooien, moeten worden beboet.