Nieuws

Klinische proeven: FAGG past campagne aan

17 mei 2018
proeven

Het geneesmiddelenagentschap (FAGG) pakte eind vorig jaar uit met een misleidende campagne om deelnemers te ronselen voor klinische proeven. Samen met de ziekenfondsen en patiëntenvertegenwoordigers, klaagden we dit aan. Met een positief resultaat!

klinische proeven: FAGG past campagne aan

Hoewel je van een overheidsinstelling correcte informatie zou verwachten, werden in deze campagne heel wat essentiële aspecten verdoezeld. Over het risico op ongewenste effecten en dus schade werd bijvoorbeeld amper gesproken. De individuele voordelen voor de patiënt, zoals de toegang tot nieuwe behandelingen en de gratis medische opvolging, werden veel positiever voorgesteld dan ze in realiteit zijn. Lees hier onze commentaar

 

Onze verzuchtingen kregen gehoor

Samen met de ziekenfondsen en de vertegenwoordigers van patiënten schreven we het FAGG en minister van Volksgezondheid Maggie De Block aan. Voor ons was een aanpassing van deze campagne noodzakelijk opdat de burger en patiënt op basis van de juiste beweegredenen zou deelnemen aan klinische proeven.

Het duurde een aantal maanden vooraleer we antwoord kregen. De toezeggingen die ze vermeldden waren bovendien erg vaag. Maar nu, heel recent, heeft het FAGG de campagne aangepast. Met de meeste van onze verzuchtingen werd rekening gehouden. Daar zijn we blij om!

 

Nu nog de brochure ...

Ondertussen merkten we op dat de downloadbare brochure op de website van het FAGG niet is aangepast. Wat ons betreft moet deze brochure offline worden gezet tot de inhoud volledig strookt met de rest van de campagne.