Nieuws

Generische of originele geneesmiddelen: geen verschil voor uw gezondheid!

30 april 2015
generische

Het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) heeft een campagne gelanceerd die de kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid van generische geneesmiddelen wil benadrukken. We kunnen dit initiatief enkel toejuichen!

Goedkopere varianten van uw geneesmiddelen, bijsluiters, doeltreffendheid... U vindt er alles over dankzij onze tools: 

In tegenstelling tot de database biedt de mobiele applicatie het voordeel dat u altijd en overal toegang hebt tot essentiële informatie over uw medicatie. Daarenboven kunt u bijhouden over welke geneesmiddelen u thuis beschikt zodat u onnodige aankopen kunt vermijden. U kunt zelfs een boodschappenlijst aanmaken voor uw volgende aankopen in de apotheek.

Uitstekend initiatief

Gezien de gemiddelde Belg er nog steeds van overtuigd is dat generische geneesmiddelen van lagere kwaliteit zijn, heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) een campagne gelanceerd die de kwaliteit van generische geneesmiddelen wil benadrukken. De boodschap is eenvoudig: "Ziet u een verschil tussen gewone geneesmiddelen en generische? Zoek niet. Voor uw gezondheid is er geen verschil."

We kunnen dit initiatief enkel toejuichen. Al jarenlang benadrukken wij dat generische geneesmiddelen net zo doeltreffend zijn als merkgeneesmiddelen. Bovendien bespaart u aanzienlijk wanneer u voor een generisch geneesmiddel kiest.

Generische geneesmiddelen: geen enkel verschil voor de gezondheid

Het enige verschil tussen een origineel geneesmiddel en een generisch is dat het origineel door een farmaceutisch bedrijf is ontwikkeld. Die heeft het alleenrecht op de commercialisatie van het geneesmiddel voor de geldigheidsduur van het patent. Eens die termijn verstreken is, kunnen ook andere bedrijven dit geneesmiddel produceren en verkopen.

Dit "generisch" geneesmiddel bevat precies dezelfde elementen als het origineel en heeft dezelfde werking. Het kost ook minder om de simpele reden dat het geneesmiddel geen farmacologische, toxicologische en klinische testen meer moet ondergaan, aangezien die eerder al werden uitgevoerd op het origineel.

De generische geneesmiddelen moeten wel bewijzen dat ze bio-equivalent zijn aan het merkgeneesmiddel. Als twee geneesmiddelen bio-equivalent zijn dan mogen we ervan uitgaan dat ze ook therapeutisch equivalent zijn en de ene dus net zo actief en doeltreffend is als de andere. Dit betekent dat een generisch geneesmiddel net dezelfde effecten heeft als het origineel, inclusief secundaire effecten.