Nieuws

Wat je moet weten over finasteride en haaruitval

03 april 2023

Finasteride is een populair middel tegen haaruitval, maar het is niet zonder gevaar. Terwijl de werkzaamheid vrij beperkt blijkt, is het risico op onder meer seksuele stoornissen, angst, depressie en zelfdodingsgedachten niet uit te sluiten. Dit moet je weten over finasteride.

Wat is finasteride?

Bij mannen met erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica) wordt soms gekozen voor een orale behandeling met finasteride. Het middel wordt dan toegediend in de vorm van een tablet met een lage dosis (1 mg per dag).

In hogere dosis (5 mg) wordt finasteride ook gebruikt voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie of BPH).

Werkt finasteride tegen haaruitval?

De werkzaamheid van finasteride bij erfelijke kaalheid bij mannen is vrij beperkt. Of het middel het haarverlies kan doen verminderen of zelfs doen terug groeien varieert van persoon tot persoon. Weet ook dat het effect geleidelijk aan verdwijnt eens je de behandeling hebt stopgezet.

Een nadeel is dat je het geneesmiddel minstens een volledig jaar moet gebruiken voor je het volledig resultaat mag beoordelen. Om het resultaat te behouden moet je de behandeling bovendien voor onbepaalde tijd verderzetten. Wanneer je de behandeling stopt, verdwijnt het effect immers geleidelijk aan binnen 6 à 9 maanden.

Er zijn ook geen aanwijzingen dat finasteride werkzaam zou zijn bij vrouwen met haaruitval.

Bijwerkingen van finasteride

De veiligheid van dit middel staat ter discussie. Finasteride kan in lage dosis bij jonge mannen met kaalheid aanleiding geven tot frequente seksuele stoornissen (verminderd libido en erectiestoornissen) en eventueel zelfs angst, depressie en zelfdodingsgedachten. Ook kan het middel in zeldzame gevallen leiden tot borstvorming (gynaecomastie), verminderde zaadkwaliteit en is er een mogelijke link met borstkanker bij mannen.

Bij vrouwen die zwanger zijn of willen worden, wordt het gebruik van finasteride afgeraden aangezien het afwijkingen bij de foetus kan veroorzaken (teratogeen effect).

Waarschuwing in bijsluiter en op verpakking

Studies waarbij deze bijwerkingen aan het licht kwamen hebben tot bepaalde maatregelen geleid. Zo heeft het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA in juni 2022 beslist om zelfdodingsgedachten en suïcidaal gedrag toe te voegen aan de bijsluiters.

Het Franse geneesmiddelenagentschap ANSM vroeg op zijn beurt aan vergunninghouders om ten laatste tegen eind april 2023 een waarschuwingsboodschap en QR-code op verpakkingen aan te brengen.

Hoe finasteride te nemen

Finasteride wordt oraal ingenomen in tabletvorm. Voor de behandeling van erfelijke kaalheid volstaat een lage dosis van één tablet van 1 mg per dag. Je kunt de tablet zowel op een lege maag als bij de maaltijd innemen.

In een hogere dosis van 5 mg per dag wordt het middel ook gebruikt voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting.

Hoe finasteride te krijgen

Finasteride is enkel verkrijgbaar op voorschrift en wordt niet terugbetaald. Op basis van het voorschrift zal de apotheker de juiste dosis van het middel maken (magistrale bereiding). In België zijn er immers geen vergunde specialiteiten die 1 mg finasteride bevatten.

Conclusie

Niet alleen is de werkzaamheid van finasteride voor de behandeling van erfelijke kaalheid vrij beperkt, er zijn ook niet te verwaarlozen risico’s verbonden aan het gebruik van dit middel.

Overweeg je finasteride te gebruiken, weeg dan steeds de risico’s en baten zeer goed af in samenspraak met je arts. Zeker als je reeds te maken kreeg met depressieve of seksuele stoornissen. Indien je finasteride krijgt voorgeschreven, zou je best samen met je arts reeds enkele opvolggesprekken inplannen om de behandeling te evalueren. Indien er ongewenste effecten optreden, contacteer dan tijdig je arts.

Het middel is ook niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden. Uit voorzichtigheid raden sommige instanties aan dat mannen een condoom gebruiken bij seksuele betrekkingen.

Welke middelen zijn er nog tegen haaruitval?

Finasteride is niet het enige middel dat gebruikt wordt om erfelijke kaalheid te behandelen. In ons dossier vertellen we meer over andere bestaande behandelingen en producten, en of ze al dan niet werken. 

Meer over haaruitval