Antwoord van expert

Reactie van A. Vogel over Echinaforce

02 april 2015
raad

Eind januari 2015 publiceerden wij online een commentaar op een persbericht over Echinaforce van A. Vogel. Die druppels zouden de beperkte doeltreffendheid van het griepvaccin van dit jaar kunnen compenseren. Dat betwistten wij. De firma heeft nu hierop gereageerd.

"Wij zagen uw webartikel "Echinaforce van A. Vogel houdt de griep niet tegen." Wij kunnen daaruit opmaken dat er sprake is van een misinterpretatie van ons persbericht. (…) In ons persbericht maken we geen vergelijking tussen Echinaforce en de griepprik waarbij één van beide er beter uitkomt dan de andere.

Wél geven we aan dat de huidige griepprik onvoldoende aangepast is aan het griepvirus (zoals jullie ook op jullie website aangeven) en stellen we Echinaforce uitsluitend voor als aanvulling op de griepprik, om een optimale weerstand te bekomen. Dankzij een optimale weerstand kan het risico op griep namelijk aanzienlijk verminderd worden. Echinaforce wordt in ons persbericht dus niet voorgesteld als vervangend (superieur) alternatief voor de griepprik.

Daarnaast geeft u in uw artikel aan dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat echinacea-extracten ons wapenen tegen een infectie met het griepvirus en de daaraan gekoppelde symptomen. Diverse studies tonen echter aan dat Echinaforce wél beschermt tegen de griep. In bijlage kan u vier studies vinden die deze stelling onderbouwen, waaronder één studie die gepubliceerd werd in The Lancet Infectious Diseases 2007."

Wij publiceren deze reactie met veel plezier, maar de vier studies in kwestie sterken ons alleen in onze overtuiging dat Echinaforce geen bewezen effect heeft tegen griep. Bij twee van de studies in kwestie ging het om "in vitro"-onderzoeken op micro-organismen in proefbuizen. Zeker interessant, maar het zegt niets over het "in vivo"-effect op de mens.

Bij de twee andere studies werd wel het effect van echinacea-extract bij de mens onderzocht, wat veel pertinenter is. Jammer genoeg werd hier enkel onderzoek gedaan naar het effect op ... verkoudheid. Het ging dus helemaal niet over echte griep veroorzaakt door het griepvirus.

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier