Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Homeopathische zalf

01 december 2014
raad

01 december 2014
Dokter D. heeft reclame gezien voor Traumeel, waarin de zalf wordt voorgesteld als een doeltreffend natuurlijk alternatief voor ontstekingsremmers. Dit is echter een homeopatisch middel, wat volgens de dokter per definitie louter een placebo-effect kan hebben.

Hij begrijpt niet dat Traumeelcrème terug te vinden is op de website van het Geneesmiddelenagentschap. Dat is in feite het resultaat van een Koninklijk Besluit uit 2006. De meeste homeopathische middelen hebben geen specifieke therapeutische indicaties. Sommige echter wel. Die moeten een vergunning krijgen voor het in de handel brengen. Daarvoor moet de farmaceutische firma de therapeutische indicatie bewijzen via middelen die in verhouding staan tot het niveau of het type indicatie.

Intussen loopt die procedure door en komen er geregeld nieuwe homeopathische geneesmiddelen "met indicaties" op de officiële lijst van toegelaten geneesmiddelen te staan, zoals Traumeel-crème, bedoeld tegen spieren gewrichtspijn. Tot groot misnoegen van al wie homeopathie als pseudogeneeskunde beschouwt.

Traumeel is echter een bijzonder homeopatisch middel. Heel wat homeopathische middelen zijn zo sterk verdund dat ze geen enkele molecule meer bevatten, maar bij Traumeel is dat niet het geval. Niettemin vinden wij de studies die de werkzaamheid van de zalf moeten onderbouwen weinig overtuigend. Er zijn betere onafhankelijke studies nodig om aan te tonen dat het middel beter is dan een placebo. Anderzijds blijken heel wat mensen er wel tevreden over.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2