Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Helpen planten bij prostaatklachten?

01 juni 2016
raad

01 juni 2016
Mijnheer D. heeft op het internet reclame gezien voor een middel tegen “prostaatproblemen”. Hij is benieuwd wat wij daarvan vinden.

Er zijn verschillende middelen op basis van planten die worden verondersteld te helpen bij plasproblemen toegeschreven aan een vergrote prostaat (in medische vaktaal “benigne prostaathypertrofie”). Sommige zijn geregistreerd als geneesmiddel, andere hebben het statuut van voedingssupplement.

Prostalium, het middel waarover onze lezer het heeft, wordt in Brazilië gemaakt en staat daar geregistreerd als geneesmiddel. Bij ons is het echter niet toegelaten. Het bevat een extract van bessen van de zaagbladpalm (Serenoa repens, ook bekend als “saw palmetto”), die de meest bestudeerde plant op dit gebied is. Helaas is de doeltreffendheid niet op een echt overtuigende manier aangetoond.

In vergelijking met klassieke geneesmiddelen zijn er met de extracten van Serenoa repens wel minder bijwerkingen te vrezen. Het kan dus eventueel een oplossing zijn voor wie echte geneesmiddelen liever vermijdt, maar toch “iets” wil proberen.

Breng wel altijd uw huisarts op de hoogte als u plantenmiddelen gebruikt. Soms kunnen die immers wisselwerkingen hebben met klassieke geneesmiddelen. Als u zo’n plantenmiddel wilt proberen, raden wij u toch aan om een product te kiezen dat bij ons geregistreerd staat als geneesmiddel. Dat biedt iets meer garanties omtrent de samenstelling en het gehalte aan werkzame stoffen.

Vandaag zijn er drie van deze geneesmiddelen verkrijgbaar in de apotheek: A. Vogel Prostaforce (€ 14,95 voor een maand), Prosta Urgenin (€ 17,77) en Prostaserene (€ 18,30). In onze dossier vind u uitgebreide informatie over plasproblemen bij mannen.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2