Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Een plant tegen artrose?

01 februari 2016
raad

01 februari 2016
Mijnheer V. heeft artrose aan de knie. Hij vraagt ons advies over een geneesmiddel dat zijn apotheker hem heeft aangeraden.

Het gaat om ArkoFlex-capsules van de firma Arkopharma. Die bevatten een extract van Harpagophytum procumbens, ook bekend als “duivelsklauw”. De wortel van deze plant zou ontstekingsremmend en pijnstillend werken. De bijsluiter spreekt van “symptomatische behandeling van lichte gewrichtspijn”.

Er zijn al langer extracten van Harpagophytum op de markt. Maar terwijl die erkend zijn als voedingssupplement, staan deze nieuwe ArkoFlex-capsules geregistreerd als geneesmiddel. Dat wekt vertrouwen, want van medicijnen moeten de doeltreffendheid en de veiligheid worden bewezen, toch?

De registratie van ArkoFlex is echter gebaseerd op een reglementering specifiek voor medicinale bereidingen op basis van planten. En die regels zijn minder streng dan die voor zogeheten chemische geneesmiddelen. Er zijn twee mogelijkheden: registratie op basis van “langdurig gebruik in de medische praktijk” of registratie op basis van het “traditionele gebruik”. Bij ArkoFlex werd voor de tweede optie gekozen.

Concreet volstaat het dus dat de veiligheid van het product door ervaring is “bewezen”. En de doeltreffendheid, eveneens op basis van die ervaring beoordeeld, moet “aannemelijk” zijn. Kortom, dit soort van registratie vereist niet dat de doeltreffendheid en de veiligheid worden aangetoond door strikte studies.

In 2006 schreven we reeds over bereidingen op basis van Harpagophytum dat er aanwijzingen waren dat ze enig effect kunnen hebben, maar dat de bewijzen zwak zijn. Dat is nog altijd zo. Hoe dan ook lijken duivelsklauwextracten wel veilig. De ongewenste bijwerkingen die werden gemeld, zijn vrij goedaardig: voornamelijk maag- en darmklachten en huidallergie. Al is het zaak waakzaam te blijven voor eventueel ernstigere bijwerkingen die vandaag nog onvoldoende gekend zijn. En voorts blijft het ook uitkijken voor mogelijke interacties met klassieke geneesmiddelen.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2