Nieuws

Voedselfraude, moeten we bang zijn?

09 december 2013
fraude alimentaire

Het recente paardenvleesschandaal heeft heel wat teweeg gebracht, ook in het Europees parlement. Dat plant meer controles, betere communicatie tussen de lidstaten en zwaardere straffen. Terecht, maar moeten we dan alle voedingsmiddelen gaan wantrouwen?

Inleiding

Het paardenvleesschandaal van begin 2013, waarbij als rund verkocht paardenvlees werd aangetroffen in lasagne, doet nog steeds stof opwaaien. Zo stemde het Europees parlement een rapport over voedselfraude goed, en lanceert het extra maatregelen.

Om zulke situaties in de toekomst te vermijden, pleit het parlement voor onaangekondigde controles, een betere communicatie tussen de lidstaten en strengere straffen voor fraudeurs. Bovendien willen ze de herkomst van vlees, ook als ingrediënt, graag op de verpakking zien. Dat is goed, want u heb het recht te weten wat er precies op uw bord belandt. Maar worden we niet een beetje te paranoïde? Is voedselfraude dan echt alomtegenwoordig?

Voedselfraude blijft uitzondering

Volgens het rapport van het Europees parlement zijn de tien meest fraudegevoelige categorieën olijfolie, vis, bioproducten, melk, granen, honing en siroop, koffie en thee, kruiden, wijn en vruchtensappen. In de meeste gevallen gaat het om producten die worden vervangen door goedkopere alternatieven.Op basis van onze onderzoeken doorheen de jaren kunnen we u echter geruststellen: voedselfraude blijft veeleer een uitzondering. Op de volgende pagina vindt u een samenvatting van de belangrijkste resultaten van onze tests.

Te rade bij de ingrediëntenlijst

Als consument is het moeilijk om voedselfraude te ontdekken, maar toch kunt u op uw hoede zijn. De ware aard van een voedingsmiddel is vaak te achterhalen aan de hand van het etiket. Ziet u cashewnoten en zonnebloemolie op het etiket van uw dure pesto (i.p.v. pijnboompitten en olijfolie), of bevatten uw ambachtelijke wafeltjes tal van industriële ingrediënten, dan bent u dus om de tuin geleid.