Nieuws

Antibioticaresistentie: tijd voor dwingende maatregelen!

15 november 2017
antibiotica

Op 18 november “vieren” we European Antibiotic Awareness Day. In de aanloop daarvan voeren 13 Europese consumentenorganisaties actie om de strijd tegen het overmatig gebruik van antibiotica bij het opkweken van dieren op te voeren.

De resistentie van ziektes tegen antibiotica wordt een steeds groter probleem. Getuige daarvan was het berichtje dat onlangs in de media opdook, “Gonorroe is resistent aan alle antibiotica geworden” en in de praktijk dus onbehandelbaar. Ook mensen die een nieuwe heup moeten laten plaatsen of vrouwen die een meer complexe bevalling moeten ondergaan, riskeren in stijgende mate om een onbehandelbare bacteriële infectie op te lopen. Naar schatting sterven er in Europa jaarlijks 25 000 mensen ten gevolge van een bacteriële infectie waartegen geen enkele antibiotica nog op kan.

Wij behoren tot de grootgebruikers

De oorzaak van deze schrikwekkende tendens is het overmatig gebruik van antibiotica, zowel door de mens als bij de productie van vlees. In sommige landen gaat meer dan de helft van de gebruikte antibiotica naar dieren, waardoor meer en meer bacteriën er resistent aan worden.

Ons land behoort nog steeds tot de grootgebruikers van antibiotica bij de productie van vlees, en we zitten op dit vlak ver boven het Europese gemiddelde. De laatste data van het Europese Geneesmiddelenagentschap tonen dat slechts enkele landen, waaronder Cyprus en Spanje, het slechter doen dan België. Dat het anders kan, bewijzen landen zoals Denemarken en Zweden. In deze landen wordt aanzienlijk minder antibiotica geconsumeerd.

Autoregulering werkt niet

Omdat België zo slecht scoort, werd in 2012 het AMCRA opgericht, een kenniscentrum met als missie een verantwoord antibioticagebruik in België te bekomen.

Het AMCRA formuleerde o.a. de doelstelling dat tegen 2020 het algemeen antibioticagebruik met 50 % gedaald moet zijn. Maar hiervoor werd al te veel gerekend op autoregulering, en in de praktijk zagen we slechts een lichte daling tot 2014, en vanaf dan zelfs opnieuw een stijging.

Aangezien zelfregulering niet bleek te werken, veranderde de regering het geweer in 2016 van schouder en kwam ze met dwingende maatregelen, zoals een verbod op het gebruik van voor de mens essentiële antibiotica bij dieren. Dit resulteerde meteen in een sterke daling.

Het moet beter!

Toch vinden wij dat, zelfs als de doelstelling voor 2020 uiteindelijk wordt gehaald, dit nog niet voldoende is. Met deze richtlijnen blijft België immers ondermaats presteren in vergelijking met de rest van Europa, waar ook meer en meer maatregelen worden genomen. Tijd voor scherpere doelstellingen en extra maatregelen dus. Zodat er binnenkort geen échte “superbug” langskomt.