Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Frituurfilters: opgepast voor overdreven beloftes

18 januari 2017
Filters voor friteuses

Nieuwe filters op de markt beloven uw frituurolie tot drie keer langer te laten meegaan. Die vage beloftes moeten concreter.

Wanneer u frietjes in frituurolie bakt, dan gaat de kwaliteit van de olie er onvermijdelijk op achteruit. Frituurfilters beloven uw olie langer te doen meegaan doordat ze bakresten opvangen. Bovendien lijken ze uiterst makkelijk in gebruik. U knipt ze op maat, plaatst ze in uw frituurketel en wast ze achteraf in de vaatwasser. Maar zijn zo’n frituurfilters wel echt een wondermiddel?

Geen referentiepunt

Op de verpakking van zulke frituurfilters treft u formuleringen zoals “tot drie keer langer” aan. Om hoeveel bakbeurten het precies gaat, wordt niet verder verduidelijkt. Voor menig consument is het echter niet geweten hoe snel frituurolie aan vervanging toe is.

De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om frituurolie na vijf tot zes bakbeurten te vervangen om de ontwikkeling van schadelijke stoffen te vermijden. Een concrete doch voorzichtige belofte op het etiket van zulke frituurfilters zoals “tot tien keer frituren” zou dan ook geen overbodige luxe zijn.

Afbraak van frituurolie

Temeer daar een te lang gebruik van dezelfde olie schadelijk kan zijn voor uw gezondheid. Frietjes nemen tijdens het bakken immers niet enkel het vet op, maar ook heel wat schadelijke deeltjes die ontstaan tijdens de afbraak van uw frituurolie.

Een frituurfilter vangt wel een flink deel van die restjes op, maar gaat niet het volledige afbraakproces tegen. Dus ook mét een filter kan uw olie na een aantal bakbeurten beginnen te schuimen, een andere geur krijgen, wat donkerder worden van kleur ... En ook mét een filter zullen er zich ook toxische deeltjes ontwikkelen.

Koude zone doet hetzelfde

Bovendien zijn vele frituurpannen reeds uitgerust met een koude zone, waarin die stukjes al worden opgevangen. Die verrichten met andere woorden reeds hetzelfde werk als zo’n frituurfilter. Om de hoeveelheid schadelijke deeltjes in uw olie te beperken, volstaat het dan ook om na vijf à zes bakbeurten de olie te verversen, de baktemperatuur niet te hoog in te stellen en het frituurvet niet nodeloos warm te houden.

Eerder op zoek naar een nieuwe friteuse?

Onze Koopwijzer friteuses zet u op het juiste pad en helpt u om uw keuze te maken uit ruim 50 friteuses!

FRITEL FRYTASTIC 5150
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
vanaf
 89,95
FRIFRI 5848
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
vanaf
 84,95
FRITEL FR 1480
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
vanaf
 65,99
Exclusief voor Test Gezond-abonnees

Krijg exclusief toegang tot dit artikel

Uniek aanbod.
1 maand gratis toegang tot alle informatie.


Ik abonneer me en krijg 1 maand gratis toegang