Nieuws

Viseitjes, niet altijd een natuurlijk product

10 december 2014
oeufs de poisson

Op de eindejaarsfeestjes zult u ze ongetwijfeld weer zien passeren: toastjes afgewerkt met glanzende viseitjes. Koopt u ze zelf, kies dan voor zalm- of foreleitjes. Andere varianten staan soms bol van de additieven.

Meer weten over voedingsadditieven? 

  • In ons dossier Voedingsadditieven leest u waarvoor ze in principe dienen en wat onze bedenkingen zijn.
  • Raadpleeg onze Databank voedingsadditieven kunt u voor alle E-nummers opzoeken wat hun nut is, en of er eventueel risico's aan verbonden zijn.

Echte kaviaar is afkomstig van de eitjes van de steur, en wordt ingevoerd vanuit de gebieden rond de Kaspische Zee. De gitzwarte eitjes zijn echter peperduur, en worden daarom vaak vervangen door goedkopere alternatieven, zoals de eitjes van lompvis. Helaas durven die weleens flink wat kleurstoffen en bewaarmiddelen te bevatten.

Oorspronkelijk veeleer grijs of beige

Van lompviseitjes zijn er zowel zwarte als rode varianten op de markt, maar geen van beide is hun natuurlijke kleur. Lompviseitjes zijn van nature meestal grijs of beige. Om ze appetijtelijker te maken, worden er kleurstoffen aan toegevoegd. Bent u gevoelig voor additieven, dan gaat u zulke producten dus maar beter uit de weg. Soms zijn zulke kleurstoffen (en bewaarmiddelen) immers allergeen en kunnen ze allergische reacties veroorzaken.

Betaal liever wat meer voor een product zonder additieven

Daarom kiest u liever voor zalm- of foreleitjes op uw toastje. Al zijn ook deze qua smaak niet te vergelijken met echte kaviaar, toch zijn ze lekker. Ze zijn wel duurder dan lompviseitjes. Voor 100 gram zalmeitjes betaalt u gemiddeld € 11, voor foreleitjes is dat ongeveer € 7,50, tegenover € 4,50 per 100 gram voor lompviseitjes. Een behoorlijk prijsverschil, maar wel dan krijgt u wel een volledig onbewerkt, natuurlijk product op uw bord, zonder additieven.